Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wytrwałym Czytelnikom naszego Poradnika, udostępniamy w tym rozdziale przepis na udane dzieci, sprawdzony w niejednej rodzinie od pokoleń.

Jak zawsze w przypadku niezawodnych receptur, podstawą sukcesu jest dobra jakość składników, po wtóre – przestrzeganie zalecanej kolejności, i wreszcie - wieńcząca dzieło – szczypta szczęścia. Przepis nie wymaga szczególnego wyposażenia ani wcześniejszej znajomości doświadczeń; wręcz przeciwnie, przeciążenie wiedzą teoretyczną i praktyką stosowaną, może sprawić, że zamiast niezawodnego głosu instynktu, usłyszymy tylko stłumiony szept wielorakich racji.

Ale dość tych wstępów - czas zakasać rękawy i przystąpić do pracy!

Jak już była mowa, na początku trzeba zatroszczyć się o dobre składniki. Unikatowy charakter naszego przepisu polega na tym, iż w zasadzie, dopuszcza on znaczną różnorodność pochodzenia ingrediencji, wszelako pod jednym warunkiem! Muszą być one do cna przesiąknięte tzw. prawdziwą miłością (patrz: Rozdział I – Przepis na prawdziwą miłość). Oba składniki należy możliwie najstaranniej oczyścić z naleciałości i przyzwyczajeń wyniesionych z nadopiekuńczych objęć i długotrwałych kleszczy, jakkolwiek bywa to trudne do osiągnięcia, gdy stopień izolacji od czynników zewnętrznych nie jest wystarczający.

Następnie, oskrobane i dobrowolnie przycięte na wymiar ingredienty, należy ściśle złączyć ze sobą i na pewien czas zanurzyć w zalewie codzienności. Do jej sporządzenia bierzemy dwie miarki niewdzięcznych prac domowych oraz po jednej miarce złego humoru bez powodu i spontanicznej radości z nadchodzącej wiosny. Dodajemy kilka czułości i przykrości oraz doprawiamy odrobiną ironii i sarkazmu. Uwaga! Całość powinna mieć zdecydowanie wytrawny charakter; nadmiar słodyczy może tylko zaszkodzić. Naczynie odstawiamy na bok i uzbrajamy się w cierpliwość. Czas oczekiwania można skrócić sporządzając listę przypraw, których umiejętne dawkowanie pozwoli zaspokoić najwybredniejsze gusta.

Kiedy jeden ze składników zacznie zmieniać kształt a drugi będzie wyskakiwać z zalewy, należy je wyjąć, osuszyć i delikatnie ogrzać. Za wszelką cenę należy unikać gwałtownych zmian temperatur i nastrojów. Pobudzający apetyt i wyobraźnię, bukiet aromatów wyczekiwanego szczęścia, winien dojrzewać niespiesznie pączkując samoistnie. W tej fazie, niektórym przezornym, zdarza się już organizować ochotnicze hufce palących się do pomocy, wszelako naszym zdaniem, daleko posunięta wstrzemięźliwość jest nad wyraz wskazana. Zalecamy długotrwale wałkowanie wcześniejszych postanowień; ewentualnie można też lekko wstrząsnąć, byle nie za bardzo zmieszać.

Kiedy na tak przygotowaną powierzchnię wypłynie już upragniony bączek – pączek, wszystko, co należy zrobić, to stale pamiętać o tym, że ten okruszek ma oczy do patrzenia, uszy do słuchania a rozumek do kombinowania. Jest - a więc obserwacja nieprzerwana, barometr doskonały, lustro bez skazy. Nasiąkalność skorupki nieograniczona. Odradzamy stosowanie takich przyborów jak klosz czy parasol. Bez umiaru, dozwolone jest wyłącznie nieskażone bezmiłością środowisko rodzicielskie, naturalna szczepionka wielokrotnego użytku.

I to już koniec. Rezultat gwarantowany.

Zaskoczeni? Rozczarowani? Że takie proste? Bez niespodzianek? Nieefektowne?

Spróbujcie.

Opublikowano

Niezwykle trafne spostrzeżenia i rady ujęte w tym przepisie! Wiadomo jednak, że najlepszy
przepis i samo pączkowanie, w praktyce może zepsuć byle przeciąg (nie wyrośnie zdrowo
co miało wzrastać).

"W tej fazie, niektórym przezornym, zdarza się już organizować ochotnicze hufce palących się do pomocy, wszelako naszym zdaniem, daleko posunięta wstrzemięźliwość jest nad wyraz wskazana."

- czasem nawet przezorni nie zabiegają o to, a babcio - dziadkowie i ciotkowie ochoczo się garną do pomocy. Oby nie przedawkowali słodzenia (półwytrawność też mieści się w normie)!
Czytałam z dużą przyjemnością, masz dar i umiejętność dobrego pisania, lekkość wypowiedzi świadczy również o talencie. Poczucie humoru dodaje smaku.
Ja tylko z pozycji czytaczki - smaczyste to!
Miło mi było, pozdrawiam i zachęcam -
baba

Opublikowano

Motto:
"Przysłowia (i to także) są mądrością narodu."


Witaj Aniu!

No i dzisiaj "w całej rozciągłości Baby wzdłuż Izby" - zgadzam sie z moją znakomitą przed-recenzentką. Faaajne i lekko napisane.

Mnie przypomina to wprawdzie przepis na bimber - ale jak mówi przysłowie - "Od wódeczki nikt nie umarł - a jeszcze sie urodził!!
Więc wychodzi na jedno - Przepis na dziecko.
Czy będzie ono udane - zależy także od tego - jak mocno tato czy mama "wstrząsną" zbierający się osad rutyny. Bo czasem - można "wylać dziecko z kąpielą"

I masz rację, że nasz "pączek" - drukuje sobie to wszystko pod kapeluszem - bo "czym skorupka ..."

Buziaki za odwagę zmiany formy utworu.

Marek

Opublikowano

Dziękuję Wam bardzo mocno za wsparcie - nie macie pojęcia jak się bałam, że tym razem zostanę schlastana

P.S. Marku - nawiązując do Twojego poprzedniego komentarza z mottem - przy okazji chciałabym wyjaśnić, że jestem "Ania Ostrowska" nie dlatego, że mam 13 lat albo chciałabym tyle mieć, ale dlatego, że przy przy rejestrowaniu się na forum okazało się, że użytkownik "Anna Ostrowska" już istnieje.
Anno! jeśli zajrzysz do mnie kiedyś z ciekawości - pozdrawiam i zapraszam!

Opublikowano

Baardzo mi się podobało. Tak jak już powiedzieli czytelnicy powyżej: trafne spostrzeżenia, napisane lekko, trochę zabawnie i miło się czyta. Musze przeczytać jeszcze przepis na Miłość :) Tymczasem dziękuję za miły komentarz (ja też się bałam surowej krytyki) i życzę miłego tworzenia Przepisów.

Opublikowano

Aniu! jesteś niesamowita - przy okazji tego utworu chciałabym zwrócić przede wszystkim uwagę na Twoją wszechstronność. Świetnie dajesz sobie rade w prostym, lekkim opowiadaniu. Innym razem budujesz klimatyczny tekst, który wprawia w zadumę. Pojawił się też utwór z tłem historycznym. Do tego wszystkiego przyjemna recenzja. Teraz przepis...;) teksty zawsze-bez względu na gatunek, mówią coś o swoim twórcy. Nie będę sie za bardzo rozpisywać co ja z nich wyczytałam o Tobie;) powiem tylko tyle, że potrafisz zaskoczyć, zaciekawić, masz potencjał.
I to, co bardzo mi sie rzuciło - od pierwszego tekstu do teraźniejszego, niesamowicie sie wytrenowałaś (albo raczej pokazałaś, że potrafisz;)) technicznie, nawet w tekstach stylizowanych.
To tyle mojego. No i czekam na dalszy ciąg sióstr

Opublikowano

Ojej, aż się zawstydziłam od max dawki tych pochwał! Ja tylko słucham Twoich rad - w komentarzu do "Okolicznościowego drobiazgu" radziłaś mi dalsze eksperymentowanie - więc eksperymentuję - następna próba z jeszcze innym rodzajem formy jest już na Warsztacie. Niestety tam chyba jeszcze mniej osób czyta i komentuje niż tutaj. Tym bardziej doceniam Twój poświęcony czas i uwagę - bardzo serdecznie pozdrawiam - i przy okazji - to w dużym stopniu Twoja zasługa, że w ogóle wystawiam tu teksty - tak bardzo bałam się przy pierwszym, a Ty mnie zachęciłaś - Ania

Opublikowano

Tak, eksperymenty są ważne - szukasz siebie i tego co najbardziej Ci odpowiada i przy okazji powstają fajne teksty, bo wkładasz w to jednak dużo świeżości i własnej ciekawości:) niektórzy uważają, że człowiek powinien tworzyć w jednym gatunku... a ja sie nie zgadzam. Też lubie różne formy i dzięki temu trenuje warsztat:) zajmuje sie dziennikarką, prozą, prozą poetycką, miniaturami i długimi utworami. Wiersze niestety nie przeszły hehe, nie mam talentu chyba do tego.
Bardzo sie ciesze, że miałam udział w promowaniu Twojego talentu hehe:D było warto, zresztą każdy głupi by sie zorientował, że masz potencjał. Bo czasem rzeczywiście na debiutantów i "świeżaków" patrzy się albo z wyższością albo z nastawieniem, że tekst bedzie słaby. I rzeczywiście pare osób oberwało ostre komentarze i pożegnało sie z forum. Cieszę sie dlatego tym bardziej że zostałaś. Tekst z warsztatu też na pewno przeczytam. Dobrej nocki i wesołych snów (może twórczych? zdarzyło mi sie kiedyś napisać 2 teksty na podstawie tego co mi sie przyśniło;))

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Zarejestruj się. To bardzo proste!

    Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

  • Ostatnio dodane

  • Ostatnie komentarze

    • @Klaudia Gasztold   odpowiem słowami A. De Mello "Śpiew ptaka"   Pewien człowiek znalazł jajko orła. Zabrał je i włożył do gniazda kurzego w zagrodzie. Orzełek wylągł się ze stadem kurcząt i wyrósł wraz z nimi. Orzeł przez całe życie zachowywał się jak kury z podwórka, myśląc, że jest podwórkowym kogutem. Drapał w ziemi szukając glist i robaków. Piał i gdakał. Potrafił nawet trzepotać skrzydłami i fruwać kilka metrów w powietrzu. No bo przecież, czyż nie tak właśnie fruwają koguty? Minęły lata i orzeł zestarzał się. Pewnego dnia zauważył wysoko nad sobą, na czystym niebie wspaniałego ptaka. Płynął wspaniale i majestatycznie wśród prądów powietrza, ledwo poruszając potężnymi, złocistymi skrzydłami. Stary orzeł patrzył w górę oszołomiony. – Co to jest? – zapytał kurę stojącą obok. – To jest orzeł, król ptaków – odrzekła kura. – Ale nie myśl o tym Ty i ja jesteśmy inni niż on. Tak więc orzeł więcej o tym nie myślał. I umarł wierząc, że jest kogutem w zagrodzie.
    • @Nela Poezja dobrze wyłącza - sprawdzone info :)
    • @Marek.zak1 dziękuję

      Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

      @Leszczym dzekuje
    • W ósmym wieku przed naszą erą tereny współczesnej Palestyny (Filistyny - nazwa starożytna) opanowały plemiona izraelskie, a w jedenastym wieku przed naszą erą - zjednoczone przez Saula izraelskie plemiona utworzyły państwo Izrael - rządzone następnie przez Dawida, Salomona i Roboama i po śmierci tego ostatniego: doszło do rozłamu na dwa odrębne państwa - Izrael (państwo świeckie ze stolicą w Samarii) i Judeę (państwo sakralne ze stolicą w Jerozolimie), stąd: Judea - judaizm i to od judaizmu powstało chrześcijaństwo i islam - to nic innego jak sekty monoteistyczne (z racjonalnego punktu widzenia) i tak więc: czego jeszcze nie rozumiecie?             A dla porównania: Biskupin powstał w szóstym wieku przed naszą erą w ramach kultury łużyckiej (takich kultur było bardzo wiele na terenie dzisiejszej Polski), tak więc: słowiański poganizm i religia politeistyczna jest dużo starsza - proste i logiczne i jasne?   Źródło: edukator.pl   Łukasz Wiesław Jan Jasiński 
    • @Marek.zak1 Marku, stare powiedzenie, że złe towarzystwo, psuje pożyteczne zwyczaje, chciałam odświeżyć. Bo przecież jak gorące jajko, wkładasz do zimniej wody, to woda robi się ciepła, a jajko stygnie. Otaczający Cię ludzie coś chłoną od Ciebie, a Ty od nich. Kiedy włożysz gąbkę do atramentu, nasiąka atramentem, a nie wodą  
  • Najczęściej komentowane

×
×
  • Dodaj nową pozycję...