Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

opowiadała często historie
o tym jak było kiedyś na wojnie
jak Napoleon szturmował Rosję
jak każdy Wiking wyglądał groźnie
i jak walczyła falanga Greków
jak ludzie toczą wojny od wieków
o tym jak ciężko się kiedyś żyło
kiedy mamutów dużo nie było
gdy na tygrysy polował każdy
i kiedy ogień był taki ważny
i dała wnukom swym jedną radę:
"Oj nie czekajcie lepiej na spadek".

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zaś jej sąsiadka (równie jak ona wdowa)
żyła sobie dosłownie - "jak ta królowa."
Wnuki stale za nią biegały
- czy coś ci potrzeba? - pytały;
bo rentę brała taką, że - "boli głowa"!
  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Leszczym powiem Ci że ..  Nie uszło to uwadze...ten napis z patyków, ta kartka na drzewie. Jest w tym coś - niby nic a jednak

• @Domysły Monika Dochodzę Monika do wniosku, że im którzy są i to naprawdę chyba muszę, bo właściwie muszę, namalować jakiegoś Klimta, no a potem, przepraszam za chłopstwo żartu, mogą mnie nawet pocałować :))
    • A ja jeszcze dodam, że moje pierwsze skojarzenie odnośnie tytułu było z adwentowym kalendarzem dla dzieci :), bo tam są takie drzwiczki, które się otwiera i za nimi jest czekoladka :) Za każdymi drzwiczkami jest czekoladka, ale zawsze inna więc dla dziecka to jest nie lada niespodzianka :) No i smakowitość:) Można pociągnąć interpretację dalej w tym kierunku ;), tj. np.dziecko wyciąga dłonie po czekoladkę, słowa tu są niepotrzebne, po każdym zachodzie dnia nastaje świt kiedy dziecko może otworzyć kolejne drzwiczki i zasmakować "czekoladkę - świat" - a jest w tym wszystkim na wskroś niewinne jak biały dywan, który wprawdzie znajduje się na dole, to jednak połączony jest niewinnością bieli (i dziecka!) z Górą. Trochę się wygłupiam, ale tylko trochę, bo przecież co czytelnik to inny odbiór. I dobrze, bo wtedy jak zauważył Mariusz, wiersz żyje :)  
    • @Leszczym Nikt nie mówił że będzie łatwo. Z drugiej strony Michał kto nie ryzykuje nie pije szampana

• @Domysły Monika Dodam tylko, choć to takie nieistotne, że żeby zarobić na piosence na yt, choć możliwe są jeszcze najróżniejsze oszukaństwa na łączach, ale to pomińmy, to tych wyświetleń powinno być nie wiem z milion jakiś albo dwa. Zresztą jak o tym nie napiszę to medycznym podpadam w tabelkę uważania się za milionera, ogólnie marketing sztuki to dopiero dla mnie jest niesamowity i zupełnie niepojęty konstrukt... 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...