Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, Byłbym podziwiany przez ludzi   Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, . i wszelką możliwą wiarę, tak iżbym góry przenosił, Byłbym największy z nich   I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał Wyszedłbym na bohatera wśród nich     Bo gdybym był miłością, byłbym jak dzban, naiwnie, bez powodu uśmiechający się do ludzi na chodniku.    Wyśmiewany, mówiłbym o pierdołach, usiłując wzbudzić uśmiech i radość na obliczach znudzonych życiem prostych ludzi.    Wydziwiany dawał bym od serca, za darmo, o cokolwiek mnie tylko poproszą.   Ubrany w łagodne tony taniej bawełny wzbudzał bym odruch politowania usłany ironią pogardy.   Tak więc trwają: próżnia, zwątpienie i nienawiść, z nich największą jest nienawiść   Teraz widać wyraźnie jak przez teleskop, lecz później widać będzie mętnie, jak przez warstwę humusu - tak jak nikt nikogo nie poznał.  
    • @Krzysztof_Gromadzki Myślę że powstało tu w bajkowy sposób "automatyczne" postrzeganie dobroci w dwie strony ..dawca - odbiorca i odwrotnie... Wiersz opalta myśli pytaniem  ..czy ja się odwdzięczam ? Tak powstają "reakcje łańcuchowe" Dobro szerzy się dalej ... Tak to nadal jest dobro 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Marek.zak1Dziękuję Marku, będę czekała, serdeczności zostawiam :)
    • Śliczny wiersz, a życzę takiego spotkania już wkrótce:). Pozdrawiam serdecznie. 
    • @lena2_ To miłe, dziękuję Lenko :) @Domysły Monika Cieszę się. Moniko. Chciałam powiedzieć czego szukam w wierszach, na co czekam W końcu teraz tak się porobiło, że fragment z gazety można upiąć w zwrotki albo kolumnę, żeby udawały wiersz.  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...