Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpadłaś w moje życie jak tornado
potargałaś moje serce na strzępy,
ale Tobie ciągle było - mało i mało,
a ja miałem dość! Wciąż głodnej żądzy.

Wszędzie to uczucie mnie goniło;
ale mnie już nic! Wszak nie zaskoczy.
Chociaż jeszcze z ognia nie wygasło
żarzy się i dymi, łzawi, szczypie w oczy.

Czasem w snach do drzwi rade zapukało.
Po myślach tańczyło - opętało zmysły
nagim ciałem w to łóżko z objęć przytuliło.

Nie wiem, co powiedzieć? Oj dziewczyno.
Chociaż Cię odrzucam! Zaprzeczyć niezdolny,
może to kochanie tak duszy mówiło!

Opublikowano

Może jestem wyczulony (już kaji0 maji o tym pisałem) ale uważam że tyuł wiersza nie powinien być podobnym do żadnego innego tyutułu bądź treści innego wiersz, bo to nastawaia. Może jestem jakiś przewrażłiwiony, ale "ten tytuł" zbyt z Niepewnościa Mikeiwicza mi się kojarzy, a każdy iwrsz powinien mieć swą osbną naturę.

co do wiersza to fajnei że wprowadził pan dynamikę, naporwdę dla mnie dobrze się czytało.

pozdr.

Opublikowano

Łaj,nic się nie odzywam;)

wpadłam jak tornado,
wyleciałam jak tajfun,
chciałam zdobyć duszę,
nie udało mi się;)

Myśli poplątałam,
serce potargałam
a to co najważniejsze
nie zabrałam.

Nie wiem co powiedzieć,
serce,ciało daje
a duszę ukrywa,
dla kogo ją trzyma?

wiersz mi się podoba.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Waldemar_Talar_Talar   kropla rosy szept poranka ciepły dotyk dłoni w dłoni wszystko co się w sercu splata czego słowo nie dogoni   skoro braknie tchu z zachwytu by opisać świata granie zostawmy to bez podpisu niechaj trwa to uśmiechanie   :))))
    • @Migrena "haiku po przejściu przez dadaistyczny filtr"- w punkt!
    • @Berenika97   pomogły, pomogły, jeszcze jak pomogły :)   dziękuję moja poetycka Siostrzyczko :)  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @leszek piotr laskowski   Gdy ósmy sakrament uchylił Ci drzwi, zrozumiałeś, jak kruche są ziemskie dni. Powrót z tej bieli w świat pełen blizn, to nie wygnanie do marnych płycizn.   To raczej dar, choć w smaku surowy, byś pisał rozdział zupełnie nowy. Skoro już wiesz, co na końcu czeka, żyj uważniej - nim wieczność poczeka.
    • @Poet Ka   to jest wiersz, który zaczyna się jak Bashō, rozpada jak Tzara i śni trochę jak Breton  ale ostatecznie zostaje sobą, bo zamiast znaczeń daje nam ruch, dzwięk i chwilę.   i małe wyjaśnienie :   Twój wiersz zahacza o dadaizm, ale nie w sensie czystej destrukcji języka jak u Tristan Tzara, tylko raczej w jego lzejszej bardziej muzycznej odmianie bo dźwięk ("łip”, "pa”), rozpad składni, typografia jako gest .   to nie jest bunt przeciw znaczeniu i  to raczej chwilowe zawieszenie znaczenia na rzecz brzmienia i samego ruchu . Ale jest tu też coś, co wykracza poza dada: - surrealizm (np. André Breton) pojawia się nie w obrazach sennych, tylko w logice skojarzeń -żuraw, sakura, namazake, potem nagle łopian, motyl, "przeswit”.   to się nie układa linearnie, tylko "przeskakuje” jakby tekst był zapisem strumienia percepcji. – bardzo mocno czuc   też wpływ haiku i estetyki japońskiej (tu można by przywołać Matsuo Bashō): krotkie ujęcia chwili, sezonowosć natura jako punkt skupienia (tu akurat ja nie czuje się dobry :))   tyle że  to rozsadzasz od środka  zamiast ciszy Bashō mamy nagle '!!!!!!!!!!!!!” i echa jak z jaskini . I to jest chyba najciekawsze bo  to nie jest czysty dadaizm ani surrealizm, tylko coś w rodzaju "haiku po przejściu przez dadaistyczny filtr” !!!!!!!   i to dla mnie jest super prześliczne !!!!!!        
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...