Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na rogu obdartych ulic
facet lał bezlitośnie kobietę
do utraty tchu i pierwszego litra
krwi która schnie w bramie
razem z pijaczyną
teraz już białym od mrozu

przemknęło mi przez myśl
odsiedzi swoje z innymi
bydlakami pokroju zapadłych
bruzd i siniaków na butelce

denaturatu idyllicznie
schowanej za pazuchą
na zachodzie tak się nie robi
ale przecież my mamy mordy
od niedawna rozkute

poznamy świat
świat usłyszy
bo świat to świat
każdy widzi i chce
go przelecieć

Opublikowano
Na rogu obdartych ulic

lał kobietę do utraty
tchu i pierwszego litra
krwi która schnie
w bramie

razem z nim
białym od mrozu

odsiedzi swoje z ludźmi pokroju
przeciągłych rys i pęknięć
na butelce denaturatu

na zachodzie tak się nie robi

ale przecież mamy mordy
od niedawna rozkute

- świat usłyszy -

przecież każdy widzi
i chce go przelecieć

Pokombinowałem trochę. Pozdrawiam Pancolku.
Opublikowano

Pani Stasiu; dziękuję szczerze. Popracuję nad tym wierszyskiem, bo niżej propozycja
Rafała wodzi na pokuszenie ;) Pozdrawiam serdecznie.

Rafale L.; materiał do analiz apetyczny. Przekonałes mnie do innej wersyfikacji. Nad
szczegółami pomyślę jeszcze, zwłaszcza doborem pojedyczych słów w kilku
miejscach. W każdym razie pozdrawiam i dziękuję bardzo za poświęcony czas.

Rafale R.; dzięki serdeczne. Jakoś nagromadzenia określeń (niby celowe) mi nie wychodzą.
Już chyba drugi, czy trzeci raz to stosuję i znowu z marnym skutkiem. Mam
jeszcze parę dni, więc co nieco podmienię. Pozdrawiam.

Marlettko; uściski Pancolkowe za głos w sprawie ;) i bardzo dziękuję.
Pozdrawiam prawie że nocnie.

Pancuś

Opublikowano

Podoba mi się,bo porusza trudny ale smutny temat; ale o takich tez należy pisać!
Dwie piersze zwrotki dobre, ale w trzeciej dwa ostnie wersy coś mi nie pasują... ta metafora jest trochę dziwna...
W ostatniej jak dla mnei za duzo słowa "świat" zastąp je jakimś innym przynajmniej w niektórych miejscach i będzie okej.
Pozdrawiam:)
Piona:D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Kładę się bezwładnie jak kłoda, droga z żelaza, czarna owca pod powierzchnią bałagan, para, hałas. Stukot setek średnic, mimikra zjełczałego stada, przedział, raz dwa trzy: nastał dusz karnawał. Chcą mi wszczepić swój atawizm przez kikuty, me naczynia, czuję dotyk, twoja ksobność, krew rozpływa się i pęka, pajęczyna przez ptasznika uwikłana- dogorywam. Stężenie powoli się zmniejsza, oddala się materia. Rozpościeram gładko gałki, błogosławię pionowatość, trzcina ze mnie to przez absynt, noc nakropkowana złotem, ich papilarne, brudne kreski, zgryz spirytualnie wbity na kość, oddalają mnie od prawdy, gryzą jakby były psem! A jestem sam tu przecież. Precz ode mnie sękate, krzywe fantazmaty! Jak cygańskie dziecko ze zgrzytem, byłem zżyty przed kwadransem, teraz infantylny balans chodem na szynowej równoważni latem.
    • kiedy pierwsze słońce uderza w szyby dworca pierwsze ptaki biją w szyby z malowanymi ptakami pomyśleć by można - jak Kielc mi jest szkoda! co robić nam w dzień tak okrutnie nijaki?   jak stara, załkana, peerelowska matrona skropi dłonie, przeżegna się, uderzy swe żebra rozwali się krzyżem na ołtarza schodach jedno ramię to brusznia, drugie to telegraf   dziury po kulach w starych kamienicach, skrzypce stary grajek zarabia na kolejny łyk wódki serduszko wyryte na wilgotnej szybce bezdomny wyrywa Birucie złotówki   zarosłe chwastem pomniki pamięci o wojnie zarosłe flegmą pomniki pogromu, falangi ze scyzorykami w rękach, przemarsze oenerowskie łzy płyną nad kirkut silnicą, łzy matki   zalegną w kałużach na drogach, rozejdą się w rynnach wiatr wysuszy nam oczy, noc zamknie powieki już nie płacz, już nie ma kto słuchać jak łkasz i tak już zostanie na wieki
    • @Migrena to takie moje zboczenie które pozostało po studiach fotograficzno-filmowych. Patrzę poprzez pryzmat sztuki filmowej i w obrazach fotograficznej - z moim mistrzami Witkacym i Beksińskim. 
    • @Robert Witold Gorzkowski nie wiem nawet jak zgrabnie podziękować za tak miłe słowa. Więc powiem po prostu -- dziękuję ! A przy okazji.  Świetne są Twoje słowa o Hitchcocku. O mistrzu suspensu. "Najpierw trzęsienie ziemi a potem napięcie narasta." Czasem tak w naszym codziennym życiu bywa :) Kapitalne to przypomnienie Hitchcocka które spowodowało, że moja wyobraźnia zaczyna wariować :) Dzięki.
    • @Robert Witold Gorzkowski myślę, że masz bardzo dobre podejście i cieszę się akurat moje wiersze, które nie są idealne i pewnie nigdy nie będą - do Ciebie trafiają. Wiersze w różny sposób do nas trafiają, do każdego inaczej, każdy co innego ceni, ale najważniejsze to do siebie i swojej twórczości podchodzić nawzajem z szacunkiem. Myślę, że większości z nas to się tutaj udaje, a Tobie, Ali czy Naram-sin na pewno. Tak to widzę :) Dobrej nocy, Robercie :)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...