Justius Kroom Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 noc w szpitalu - za moim oknem kolejny świt
tygrys_pietrek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 calkiem niezle tylko obawiam sie ze jak ktos nie tkwil w szpitalu calymi nocami przy chorym albo sam tam nie wyladowal z tych czy innych powodow to nie zrozumie o co chodzi z tymi switami. w kazdym razie ma to sens. pietrek
jasna Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Połączenie dwóch pór doby w haiku, to trudna sprawa, bo albo trzeba skupić się na nocy, o której piszesz w pierwszym wersie albo opisać radość powitania kolejnego świtu. Ale jest to wykonalne. Domyślam się, że to była krytyczna (może po trudnej operacji) noc, pełna bólu, niepokoju, niepewności i strachu. Ten stan nie pozwolił Ci zasnąć. Ale minęła. Widzisz pierwsze promienie słoneczne i jako pacjent cieszysz się, że przeżyłeś. Może więc właśnie tak to zapisać? bezsenna noc za szpitalnym oknem kolejny świt Chyba, że chodziło Ci o coś innego, czego nie zauważyłam w tym utworze. Serdecznie pozdrawiam, jasna :))
Justius Kroom Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Pietrku witam, tak, to haiku mało uniwersalne, skierowane raczej dla odbiorcówtych którzy przeszli realia szpitala. Ty je dobrze odebrałeś dziekuję, Justius
Justius Kroom Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Jasna - witaj tak mają wg mnie wyglądać nace, spanie w szpitalu :) Słowo "kolejny" odnosi się tak do nocy, jak i do świtu, który mam znowu "przyjemność" witać po nerwowym, płytkim, męczącym nocnym niby-spaniu dziękuję za zainteresowanie a teraz coś z szarego humoru: noc w szpitalu wszyscy śpią prócz komara pozdrawiam
Ann N.N. Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Rozumiem o co chodzi jasnej. Sama nieraz wyszukuję takie sformułowania. (czyli dziury w calym ;o) Jednak czuję, że w tym konkretnym haiku jest tylko jedna chwila. Tu i teraz, czyli o świcie. Słowa "noc w szpitalu", nie oznaczają dla mnie opisu kilku godzin ale stwierdzenie, że w tej chwili jesteś po takiej nocy, czyli można się domyślać jakiegoś dramatu, niepokoju, już na pewno niewyspania może tez bólu i cierpienia. Słowa "noc w szpitalu" właśnie o tym wszystkim mówią i myślę, że od tej strony haiku jest OK. Swit symbolizuje wiare, ze bedzie lepiej, przede wszystkim, ze zaczyna sie nowy dzien, choc mogl sie nie zaczac itd. Znaczenie tego haiku jest bardzo symboliczne. Mysle, ze to bardzo udany wiersz. Pozdrawiam swiatecznie
Justius Kroom Opublikowano 24 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Witaj Ann N.N. Dziekuję za zbieżne z moimi intencjami spostrzeżenia i wyrażenie swojej opinii :) Pozdrawiam równie ciepło! Janusz
Rekomendowane odpowiedzi