Zgłoś
-
Ostatnio w Warsztacie
-
Konrad Koper 4 990
Złe moce pochodzą z wyższych wymiarów
są silne niemylne i nieraz niewidzialne…
niosą wór metafizycznych darów
0
-
-
Zarejestruj się. To bardzo proste!
Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.
-
Ostatnio dodane
-
Ostatnie komentarze
-
Przez Kwiatuszek · Opublikowano
@aniat. Cudny wiersz o tęsknocie i nastrojowe nawiązanie do jesieni. Pozdrawiam serdecznieZaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Szkoda, że nie idzie posłuchać wersji nagranej:-( -
Przez Mitylene · Opublikowano
@Poet Ka dziękuję za tak przychylny i miły komentarz dotyczący interpretacji wiersza. Motyw przyrody często jest łączony w moich wierszach z elementami emocji ludzkich, uczuć. Czuję się jej częscią i dlatego takie uczucia budzi w moim sercu...Pozdrawiam serdecznie:) -
Przez Poezja to życie · Opublikowano
Okruchy wspomnień Przywołują mi ciebie Bo na pętli czasu Byliśmy tacy Niewinni i młodzi -
Przez Stukacz · Opublikowano
Kolejny utwór z serii "Echo": Czterech świętych nad śpiącą Przy świec żółtym blasku Nad uległą, cierpiącą W śmierci i snu potrzasku Pęka płyta w dwie połowy Drży smutno ponura wieża Zakapturzone, łyse głowy Głos cichy i mrok pacierza Jeszcze myślą – sen trwa W oczach ognie dwa Czterech świętych bez ustanku Nad śpiącą, w śnie uległą Od wieczora do poranku Modlitwy nadziei przędą Kamienna płyta drży i pęka Raz kolejny na części cztery Złotej w śnie zemdlała ręka Na płycie złocą się litery Czarne słońce lśni Księżniczka sen swój śni Czterech świętych śpiewnym głosem Pęka płyta w osiem części Ci płaczą nad jej losem Niebem czarne słońce leci Pod śpiącą płyta popękana Płonie kamienna wieża Księżniczka w śnie zaplątana Płacze nad trupem rycerza Wykopany w ziemi grób Tam rycerza trup -
Przez Poet Ka · Opublikowano
@andrew bardzo dziękuję :) @obywatel "Lśnienie" to tytuł filmu (bardzo znanego) S.Kubricka, na podstawie powieści Stephena Kinga (z Jack'iem Nicholsonem)! Może źle zakładam, że wszyscy to widzieli, zależy pewnie, z którego się jest pokolenia. Niektórzy (sympatycy oraz ci, którzy po prostu widzieli film), na hasło "lśnienie"- widzą sceny z horroru. Kiedy tymczasem słowo powinno wg samej swojej budowy i pierwotnego znaczenia, dawać inne skojarzenia. Tytuł "bardzo" powinien być w zasadzie pierwszym wersem utworu. I tylko o tym jest wiersz, mam nadzieję , że wyjaśniłam. Źle założyłam, że film widzieli wszyscy, dlatego nie było przypisu. A to faktycznie zależy między innymi od tego, w którym roku ktoś się urodził. Wszystko wyjaśnione. Nie ma już żadnego kodu, ni grypsu ;)
-
-
Wiersze znanych
-
Najpopularniejsze utwory
-
Najpopularniejsze zbiory
-
Inne