Nerwus Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Mam tysiące myśli w głowie a nie przeciągnę nimi choćby małego głazu z mojej drogi. Nie zbuduje z nich żadnego monumentu żadnej całości, obrazu, pewności Układają się i łączą nawzajem w nieskończoną ilość słów i zdań. Za ciężkie, uciekają przede mną wtedy na dno. Z tych myśli mogę co najwyżej złożyć papierowy samolot i wyobrazić sobie, jak leci. Mogę uformować je w mnóstwo kamieni i płacić nimi w sklepie emocji. Mogę zrobić z nich niby - sznur na którym nie do końca się powieszę. Albo zrobić dekoracje do snów i marzeń, żeby okazały się ładniejsze. Nic więcej.
Anna Siedem Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Ciekawe, ale nie zgadzam się do końca z treścią. Bo z myśli można zrobić naprawdę dużo więcej niż nam się wydaje, szczególnie w wierszu albo w powieści czy opowiadaniu. Również w piosence itp. Oczywiście, trzeba jeszcze w to wierzyć, ale tego też można się nauczyć. Jak na debiut - jest ciekawie. Pozdrawiam :)
jasiu zły Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Ale z myśli peela, nie da się nic zrobić ani do niczego ich wykorzystać. Ten wiersz nie jest o myślach ogólnie, tylko o konkretnych myślach, konkretnego podmiotu lirycznego. Ja mam wrażenie, że pani Anna Siedem tego utworu chyba jednak nie przeczytała zbyt dokładnie - bo komentarz zupełnie nie ma z nim związku. Nerwusie, po pierwsze zastanów się nad wersyfikacją (bo ona określa jak należy wiersz odczytywać), można tu wiele poprawić. Po drugie, pierwsza strofa jest nieco przeładowana przykładami, czego nie da się owymi myślami zrobić, jak dla mnie to jest tego o połowe za dużo - można by tu nieco wyciąć i poprawić. Po trzecie - moytw papierowego samolocika jest nieco banalny - ile razy to ja tego nie słyszałem w czasach szkolny. No i jeszcze końcówka - też nieco pachnie jeżykową kliszą - sznur od wieszania, sklep emocji, sny obok marzeń - to oklepane strasznie, a przecież chodzi o to, żeby powiedzieć coś nowego. Nie przejmuj się krytyką i pracuj dalej. Pozdrawiam.
Anna Siedem Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Jasiu Zły każdy może mieć wolne skojarzenia po przeczytaniu wiersza, a Ty oceniaj utwór a nie mój komentarz :P
jasiu zły Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No ja się już o utworze wypowiedziałem, pani jeszcze nie. Czekamy... ;)
Anna Siedem Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 "jasiu zły napisał: No ja się już o utworze wypowiedziałem, pani jeszcze nie. Czekamy... ;)" - patrz pierwszy komentarz pod wierszem ;D Po co ja się wciągam w te przepychanki?
jasiu zły Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie mogę pani odpowiedzieć na to pytanie, bo mi bana dadzą.
Anna Siedem Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 To było pytanie retoryczne :D
Nerwus Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Dziękuje za komentarze i rady, pierwsze koty za płoty. Yh, no a 'sklep emocji' to miał być oczywiście nieobstawiony hit i as z rękawa. Jak zwykle :) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi