Barbara Szala Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 LATO Mruga z liścia bzu zapomniana przez słońce kropla deszczu Błękitny chaber kawałek nieba wśród żółtego zboża Ten buczący trzmiel przepłoszył z kwiatów cynii wszystkie motyle Wtem wszystkie ptaki umilkły słychać tylko szeleszczący deszcz Drobny letni deszcz po jednej małej kropli na igłach sosny Puszyste igły jak lisie ogony na gałęziach sosen Wiatr rozdmuchuje drzewom zielone żagle już popłynęły Stoję i patrzę długie cienie na drodze sąsiad z wozem
Fanaberka Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiatr rozdmuchuje zielone żagle drzew odpływają Ładne te twoje haiku. Mam radę: Dobrze jest wklejać po jednym wierszu. Wtedy łatwiej się im przyjrzeć, posłuchać ewentualnych opinii czy6telników, uwzględnić lub nie :-) Pozdrawiam.
Rafał_Leniar Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgodzę się, że ładne utwory jak na początkującego. Mam jednak kilka zastrzeżeń... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przepraszam za to moje mądrzenie się tutaj, ale wydaje mi się, że masz potencjał i warto skomentować Twoje haiku. Popracuj jeszcze trochę :) Pozdrawiam.
Orston Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. http://www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=48328 ;)
Barbara Szala Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Dziękuję za komentarze. Chyba rzeczywiście zrobilam trochę bałaganu tym, że wkleiłam kilka w jednym czasie. Ale niedoświadczona jestem i tyle- obiecuję się poprawić :). Wiem ze nie pisze takich typowych haiku ale one a takie prosto z serca i bardzo je lubie. Wiem, że musze popracowac nad warsztatemi wlasnie dlatego się tu zalogowałam. Działąlam trochę w miejsowej grupie tworczej, ale tam nikt nie znał sie na haiku i tak sie troche czułam spychana na margines. Jakoś tak mało miałam pomocy właśnie jeśli chodzi o warsztaty. Dziekuje.
Orston Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I dobrze, że prosto z serca, bo takie ma być haiku, a w Twoich utworach czuje się właśnie tę autentyczność, świeżość i prostotę, bez jakichkolwiek sztuczności. A pewne niedociągnięcia, to już sprawa drugorzędna, acz istotna, ale zawsze można dopracować i doskonalić, choć szkół w tym temacie mnóstwo, a i rozbieżności też wiele, bo co piszący, to inne przekonania i poglądy, a i gusta też różne. Najważniejsze, żeby się nie zrażać i pracować nad własnym stylem. Powodzenia! :)
Rekomendowane odpowiedzi