Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Weźmy*             przykład mordu w Jedwabnem - wielu wpływowych żydów bezczelnie nalegało na przeprowadzenie w Jedwabnem ekshumacji i w międzyczasie jednak narosła wokół tego mordu legenda i z nagla żydzi zaczęli protestować przeciwko wykopaliskom w Jedwabnem ze strachu, iż konfrontacja z PRAWDA -  jaka by ona nie była - naruszałaby czystość DOGMATU i wiemy - jak było - religia to jasno przedstawia - żadna rzekoma PRAWDA nie może tego naruszyć, gdyby - dajmy absurdalny przykład - ktoś twierdził: z nieba sfrunęło UFO i jacyś marsjanie - uśpiwszy i Niemców i Polaków - wymordowali tych żydów - to zostałby niewątpliwie anty-semitą, nawet gdyby miał pięć fotografii tych marsjan i nie jest ważne - co to było, tylko: czy nie odbiega to zanadto od historii przedstawionej przez ewangelistów holokaustu, tak - ewangelistów – bo są już w tej chwili święte księgi i badacz holokaustu ma czerpać wiedzę z nich, a nie ze skrzeczącej Rzeczywistości.   Źródło: Najwyższy Czas! Autor: Janusz Korwin-Mikke    *zrobiłem drobną edycję - treść bez zmian    Łukasz Wiesław Jan Jasiński 
    • @Andrzej P. Zajączkowski dzięki
    • @Gosława Czuję ciężar traumatycznego wspomnienia lub wizji, jakby echo wojny, przemocy, katastrofy, plus motyw bezradności, który kuśtyka i brak nadziei. 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Świetne. Bije z tego fragmentu chłód (który musi tu być), ale jednocześnie, nie wiem, no mnóstwo emocji. Cały tekst jest nimi przesiąknięty. Myślałam, że to za dużo jak na wiersz, ale pokazałaś, że wcale nie, że to wystarczająco by wstrząsnąć człowiekiem. By dotrzeć najgłębiej.
    • @Berenika97 dobrze- przeprosiny przyjęte
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...