Tomasz H Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 zapytaj mnie kiedyś o czym myślę wieczorem ściskając pościel pachnącą Tobą i Twoim spełnieniem zapytaj mnie kiedyś, co widzę za zasłoną powiek, które przestały płakać całowane Tobą i Twoim oddechem zapytaj mnie kiedyś, co słyszę w odgłosie miasta, dzwonach kościoła co miał być Twoją świątynią zapytaj mnie kiedyś o czym marzę patrząc na wazon suchych róż, które żyły Tobą i dla Ciebie
Tomasz H Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 prosze o opinie i pomoc w zatytułowaniu pozdrawiam
Jimmy_Jordan Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Może "niewerbalnie" ? albo "niemówiącnic"? nie wiem sam, aj bym to dopracował bo malutko tu poezji z prawdziwego zdarzenia i dużo banałów. pozdrawiam Jimmy
Tomasz H Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Dziękuje Jimmy za słowa. Powiedz mi jeszcze Kolego czym w takim razie jest poezja, bo ja juz sie gubię. mysla płynąca z serca, jakimś odkrywczym i dotąd nie użytym wersem czy czymś magicznym co niewielu zrozumie. Pytam tak po prostu. Napisałeś mi tak że zrozumiałem więc zwyczajnie pytam dalej pozdrawiam:)
Jimmy_Jordan Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie żaden odkrywczy wers, zdecydowanie serce! Tyle tylko, że mi idzie o oddanie tych uczuć bardziej niekonwencjonalnie, tak żeby mogły zostać nie tylko zrozumiane ale też zapamiętane i odnotowane, a kto wie może nawet aby ktoś je za motto życiowe przyjął? hihi No wiadomo, że przesadzam, ale niekonwencjonalność (nie wiem czy to dobre słowo tutaj akurat) daje też inne efekty. a i żebyśmy się rozumieli: za kompozycję dałem plusa :) pozdrawiam Jimmy
Marek_Stasiuk Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 "wszystko jest poezja" jednak to sprawa estetyki i jej kanonów, pisania tekstu tak, aby przy pomocy słów bardziej oddać to, co czujemy, niż w słowach może być zawarte... poezję najmocniej czuć pomiędzy wersami... dalej oczywiście sposób takiego ułożenia wersów, aby najsilniej i najgłebiej oddać myśl. Czasami więcej mówimy, kiedy nie robimy tego wprost - duże znaczenie symboli. Jest jeszcze coś. Kiedy czytam dobry wiersz, to ta poezja wprowadza pewien stan napięcia mojego umysłu i wtedy noszę w sobie i przeżywam to co dał mi autor. tytuł wiersza? hm "bóstwo chtoniczne" (?)
Tomasz H Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 dziękuję istota tkwi jeszcze w jednym. Każdy człowiek czuje podobnie, lecz nie kazdy potrafi to nazwać. pisząc na forum zgadzam sie na krytykę i za nią dziękuję. pozdrawiam
Jimmy_Jordan Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak zgadzam się, ale chtonizm? Nie wiem w jakim kontekście, zgaduję, iż chodzi Ci o bohaterkę która o nic nie pyta, w skutek czego zostawia nam wrażenie podziemnej, nieobecnej...? Może i tak, tylko to bóstwo takie naciągane... pozdrawiam Jimmy
Marek_Stasiuk Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 tak zgadza się ale zaraz chtoniczne to także kult, oddawanie czci i autor to robi, a także jako symbol śmierci brak tej kobiety jest dla autora doświadczaniem braku, a cechą śmierci jest brak jednocześnie ta kobieta była (ponieważ używa czasu przeszłego) dla autora kimś w rodzaju bogini życia, zradzała w nim miłość pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi