Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

" Podziękowanie "

Rekomendowane odpowiedzi

Słodka melodia
brzmi
wypływa z Twoich ust
nieporządanych
w stopniu seksualnym
kocham dźwięki
wypływające z instrumentów
głosu rozpaczliwego piękna
nie patrząc co piszę
srebnym utęsknieniem
narodowej pamięci
Dziękuję Panu Bogu
za szczęśliwe sekundy
minuty, godziny
i dni świata
krwawiącego codziennie
słowem i szaleńczym
płynem spokoju

" ... a dziękowanie P.B. nie mam pojęcia za co " ( W.A.R )
Za co? Za szczęśliwe sekundy, minuty, godziny, dni itp w Polsce, na kuli ziemskiej, która niestety krwawi codziennie nie tylko w stopniu dosłownym, ale i słowem obraźliwym itp.
Dziękuję w szczególności jeszcze za śpiew, który przeplata swą delikatność z emocjonalnym stanem " schizofreni "( jak dla mnie ), który na przekór daje spokój.

Pozdrawiam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Thomas - skoro jesteś na tym świecie - i jak słyszałem (gdzieś czytałem) ten P.B. zna każdy Twój ruch to .... - bedę się czepiał albo bawił w faryzeusza - coś mi tu nie gra - pamiętasz szafę z filmu "Miś" ??? - to mi tylko to przypomina - prosze o wybaczenie Twoją wyobraźnię swiata - ale w stopniu seksualnym czy innym ... mierzenie świata prawidłami (jednostkami ) boskimi znosi człowieka do nicości - tzw. "level zero" - sądzę że podziękuj sobie a nie P.B. - ale to tylko sugestia

pozdrówko W_A_R

Drogi panie Witku, wydaje mi się, że chyba się nie zrozumieliśmy. Ja w swoim wierszu nie mierzę świata prawidłami boskimi, nie podlizuję się Bogu ( trener w stosunku do prezesa - "Miś"). Konkretnie mój wiersz jest o głosie, sposobie śpiewania Thoma Yorka z Radiohead, który właśnie cechuje się pięknem zamieniającym, czy też przebijającym się przez rozpacz.
Dlaczego napisałem w stopniu nieporządanym seksualnie? Bo nie porządam samego Yorka, jako mężczyznę.
Następnie napisałem: "...nie patrząc co piszę srebnym utęsknieniem narodowej pamięci ..." - wsłuchując się w głos nie patrzyłem, myślałem co piszę srebnym piórem ( dlaczego utęsknieniem? Gdyż ostatnio zgubiło mi się właśnie moje ulubione pióro, które na szczęście znalazłem ). A narodowej pamięci? Bo jeśli się nie mylę to właśnie piórem zapisywano, czy też podpisywano ważne dla kraju postanowienia oraz twórczość Wielkich.
A Panu Bogu dziękuję za szczęśliwe choć tylko np sekundowe chwile na tym świecie ( a śpiew Yorka jest właśnie takim minutowym szczęściem ).

Pozdrawiam.

[sub]Tekst był edytowany przez Thomas Deszcz dnia 07-04-2004 19:09.[/sub]