B.H. Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 domowe zacisze grom z nieba zstąpił zupa solą w oku
HAYQ Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 ... a może tak? domu zacisze jasny grom z nieba zstąpił zupa - sól w oku
B.H. Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 tak szczerze mówiąc to nie mam pojęcia o pisaniu haiku , ale chciałam spróbować choć nie wiem jak powinna wyglądać jego forma . Podoba mi się Twoja wersja .
HAYQ Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Twoja forma, jako wiersz jest dobra, ale haiku rządzi się swoimi prawami. 5-7-5, to liczba sylab w poszczególnych wersach. Nie wszyscy tego się trzymają, ale... to już są sprawy dyskusyjne. Ważne, żeby nie przekroczyć 5-7-5. Reszta zbyt skomplikowana, żeby tu wyjaśniać. Przyznam, że sam miewam z tym kłopoty, ale warto czytać "znanych" - wtedy zasady się utrwalają. Proszę pogrzebać w tym dziale - jest tu podanych wiele stron z zasadami haiku. Pozdrawiam.
tygrys_pietrek Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 domowe zacisze grom z nieba zstąpił zupa solą w oku jak mam wybierac to ta wersja bardziej mi sie podoba. kwestia gustu :) pietrek
HAYQ Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 mnie też bardziej, ale pierwszy i ostatni wers jest niestety na 6-tkę, środkowy na 5 :) i gdyby nie to, byłoby super. Ale faktycznie, aż szkoda psuć. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi