Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Dwa gole Maradonny Maradonny był szósty osiem ...dziesiąty Anglicy wiszą korkami nad ziemią Oni w trawie na przedpolu się mienią Każdy angol ustawiony w trzy solidne linie i trzy piłkarskie maski: od boga od siły od magii Drgnął Maradonny But niespokojny Ruszył z kopyta. Lata dookoła migają słowa Lata Płyną lata Migają w bok z angolskich grzyw Włosy i koszulki nowe I rozpędza się wśród nich Na pole podbramkowe A w każdym gardle wisi krzyk Maradonna! Maradonna! Jego ręka odchylona - lewy obrońca - prycha - prawy obrońca - prycha - rudy stoper - prycha Magnifikat! A on w Linekerach min W obelgach Shiltona W kolegów ramionach, w naszych TV W przedmieściach i niedzielach I w każdym gardle krzyk: Maradonna! Maradonna! NIe wiadomo czy obrona śpi Czy gra jest już natchniona - szóstkę angoli - mija - szóstkę angoli - mija - szóstkę angoli - mija Zakręceni! I coraz wolniej kamera Puszcza replay I Diego lewym czubem Maradonny pod brzuchem upadają cego piętra ------------ Dwa gole Marado...!
Jimmy_Jordan Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 "migają słowa Lata Płyną lata" Refleksje sprytnie wplecione w ten szkielet (w jakiś sposób populistyczny - mistrzostwa i te pe, cały kraj jest na tak..) Panie Włodzimierzu ja mam wrażenie, że jest to trochę taki wiersz co by nikt o panu nie zapomniał na forum, przygotowujący nas na większe fajerwerki. Lubię pański styl, nie zamyka pan się w żadnej formie specjalnie a to się chwali. Długo mnie tu nie było, ale odkąd jestem jeszcze pana nie było. Wiersz ogólnie na poziomie tej pamiętnej Rzeźni... (całkiem okej) pozdrawiam Jimmy
Flambir Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Jestem zachwycony zarówno jako wielbiciel piłki nożnej, jak i poezji Cudowne połączenie To jest genialne Myślę, że Białoszewski NIE przewraca się w grobie- wręcz przeciwnie- jest z Pana dumny. Dla młodzików- lekcja historii przed 2012. Pozdrawiam najserdeczniej, jak potrafię. Flambir
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Panie Jimmy... trochę tak. Takie przypomnienie, z gorączki i oglądania goli na youtube mi to przyszło. Panie Flambir - a bardzo się cieszę! Nie spodziewałem się, że tak się spodoba.
Messalin_Nagietka Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 tytuł tak - ale reszta bez pomysłu oczywiście nie osądzam tylko to moja sugestia z ukłonikiem i pozdrówką MN
Rekomendowane odpowiedzi