Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Wilki z lazurowych lasów

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy noc głuchości nagiej zawstydzona
pieści ucho, lecz oczu nie szczędzi,
drży gdzieś, wzlatuje z obłoków korona,
jarzy jak krew, co w ciele się więzi.

Na tle z poszytych igłami sosen,
padają strumyki z gwiazd i komet.
A wokół ich rzeki, niejako odbite głosem,
płyną fałdami z cienkich strun powiek

Wszystko wokół czuwa, nastrojowo, z płaczem
opierają się róże białe w dłoniach,
a wokół cisza i tylko czas w piersi kołacze,
i tylko dusze wzdychają w ramionach

Gdzieś tam, w cieniu nieprzeniknionym
czają się wilki z lazurowych lasów.
Gotowe wyskoczyć i odciąć drogę zrozpaczonym,
wyjąc nieco ciszej, ostrzegając zawczasu...

Piotrze - nie wiem czemu ten wiersz przechodzi bez komentarza - eeeechhhh - tak nie wolno - zapewne wielu (nie chcę tak mówić - ale znajdzie się ktoś) spojrzyało na ten wiersz i orzekło - no tak, brak rytmu, rymy takie sobie - ejejejejej - wiersz ma swoją nierytmiczność - to, że rymowany to na defiladę???? Piotr przestrzega właśnie przed takim pięęęęknym ciosaniem - po przez noc omawia jeden z ważnych ludzkich przywar - zapatrzenie ... - Państwo niech spojrzą na ten lazur lasó - lazur - jakiś tam niebieski - a w środku wyje ktoś - uważajcie - ...

pozdrówko W_A_R

no ominęłam, nie wiem jak, ale mi umknął
szczęście, że Witek czuwa :)
dziwne, ale brak jednego rytmu w pewien sposób dodaje uroku temu wierszykowi, skacze się po wersach, które pozostawiają po sobie różnorodne wrażenia, bardzo malowniczy tekst
tylko 8 wers mi jakoś tymi fałdami się wybija, ale reszta delikatna i przyjemna :)

Serdecznie pozdrawiam
Natalia

Dziękuję Witoldzie za słowa otuchy :) Ja uważam, że wiele piękna jest na nocnym niebie, a rytm nie jest w tym najważniejszy :) Rymy są tylko urozmaiceniem - równie dobrze mógłbym napisać ten wiersz bez rymów. Tak jak zauważyłeś (trafnie), ja nie lubię czepiać się spraw technicznych, bo to wiersz ma przemawiać do czytelnika - nie rytm, czy oryginalne rymy, czy też poprawność stylistyczna. Dla mnie najważniejsze są emocje i atmosfera - przekaz zajmuje drugie miejsce pod względem ważności :)

Natalio, Tobie też dziękuję. Jesteś bardzo spostrzegawcza. Rzeczywiście 6 wers jest niedopracowany, ale mnie już (wstyd się przyznać:) ) zabrakło pomysłu jak to naprawić. Może ktoś zaproponuje coś ciekawego, a z chęcią poprawię :)

Pozdrawiam serdecznie