Przemysław Ślęzak Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 K.Duchnowskiemu, nigdy przyjacielu nie zapomnę wspólnych nad światem zwycięzkich chwil. Krzyk Wśród ludzi ja krzycze! Morduje! Stalową pięścią! Wśród tłumu lawiruje! A jedno co na myśl przychodzi To smak krwi gdy w niej brodzisz. I tańczą! Smukłe cieniste postury! Z dziurami w głowie - ludzkie karykatury. Umywam ręce od smaku i gniewu, Martwi półkołem domagają się zewu. Na jezyk jedno slowo mi sie nasuwa, Juz w dloni lśni aluminiowa spluwa By plunac ogniem i gasić nim ogniska! Patrz. Jak kwiat czerwony z piersi ich tryska. I chciałbym zewrzec dlonie rozdarte w udręce, Patrz... Tam na posadzce pulsuje nie moje już serce...
kalina kowalska Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 skoro przyjaciel to może wybaczy ci ten gniot pozdr
Przemysław Ślęzak Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Szkoda tylko, że persony z 'wyrafinowanym' gustem nie używają ze swojego menu opcji 'konstruktywna krytyka'... A może po prostu nie potrafią?
Oxyvia Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie rozumiem przesłania tego wiersza, ale widzę obraz krwi, mordów, sadyzmu itd. Do czego to ma skłaniać czytelników? Zupełnie nie rozumiem metafor: "Umywam ręce od smaku i gniewu", "Martwi półkolem domagają się zewu" - do czego? I kilku innych.
kalina kowalska Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. potrafią, tylko im się nie chce, skoro w jednym słowie mogą wyrazic swoje subiektywne odczucia, wywołane lekturą utworu patetycznego, bez głębszych (oryginalnych) przemyśleń, beznadziejnie, kiczowato zrymowanego.... dalej już nie mogę, dalszy konkret mnie dobija, ale jeśli da mi pan prawo do takich odczuć, to owa krytyka może być dla Pana konstruktywna PS Pani Oxywia dodatkowo wykazała się cierpliwością w wykazywaniu błędów elementarnych, mi się nie chciało, i szkoda, że osoby z "wyrafinowanym" podejściem do zasad polskiej pisowni nie używają.... itd. itp.
Rekomendowane odpowiedzi