Espena_Sway Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Na trzecim piętrze przestrzeń okupowana przez stary telewizor. Prześwietlamy pierzyny zasypiając w białych ramach. Powietrze czerwieńsze. Śpiewasz z niepokojem doprowadzając mnie do euforii. Powyżej sufitu jak na dłoni linia słońca. Nie kłamałam; jesteś blisko pomimo myślnika. Między drzewami zasypiają nasze włosy.
Piotr_Jasiński Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Pierwsza strofa naj. Telewizor i pierzyna. Jejku kto jeszcze wie co to pierzyna ;))) Ładny cały. Pozdrawiam
Espena_Sway Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hehe, cieszę się Piotrze :) pierzyna, hmm ja wiem :P choć we wierszu ma symbolizować tzw "śnieg" dziękuję i pozdrawiam Karolina :)
Spiro Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 ja też wiem co to pierzyna. i wiem co to śnieg. ten na ekranie też. nie wiem, czy rozumiem wiersz. chyba jeszcze nie albo po swojemu. ale jeszcze wrócę, bo mnie bardzo te włosy między drzewami zastanawiają pozdrawiam
JACEK KAWECKI Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 więc tak Espenko: tytuł bardzo intrygujący i ciekawy jak zwykle dobrze układasz zdania, bardzo dobrze zgrane interpunkcyjnie. no i z nutką romantyczności pozdrawiam
Espena_Sway Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiesz, każdy rozumie inaczej, na tym polega różnica pomiędzy piszącym a czytającym. ale schlebiasz mi 'rozgryzaniem' wiersza :P. serdecznie Espena :)
Espena_Sway Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku, dziękuję za tego pozytywa :) serdeczności Karolina :)
Stefan_Rewiński Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Ja też spieszę z pozytywami, pozdrawiam, Stefan.
Espena_Sway Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję :) Pan mnie ostatnio często czyta :) serdeczności Espena :)
Niewierny Tomasz Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 No ładnie jak zazwyczaj w Twoim wypadku może nie jestem pod jakimś wielkim wrażeniem ale solidne to jest a taki poziom utrzymywać to też sztuka Ciekawy przerzutnie pierwsza i ostatnia z puentą naj środek taki sobie Pozdrawiam Tomek
Espena_Sway Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję :) Tomku, schlebiasz mi :P. cóż, staram się jak zawsze, choć wiem, że różnie wychodzi :]. pozdrawiam Espena :)
M._Krzywak Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Trudny wiersz. Trzeba Janusza Sławińskiego poprosic o rozgryzienie :) Tym niemniej - dobry. Pozdrawiam PS - oczywiście coś niecoś wylapałem, ale nie mam pojęcia o roli "myślnika" i puencie, która jest bardzo plastyczna, ale o co chodzi?
zak stanisława Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Prześwietlamy pierzyny zasypiając w białych ramach. telewizorem jest okno, za którym lezy snieg- okupant? fajnie, pozdr ES
Espena_Sway Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie jest taki trudny, trochę surrealistyczny :P dziękuję za :) więc może wytłumaczę, choć wiersz powinien się bronić :] myślnik jest tutaj wieloznacznym symbolem; może się odnosić do pisowni, zdania; to najprostrza interpretacja - jakaś odległość. drugą możliwością jest nawiązanie do lini słońca [która to zgodnie z chiromacją jest prosta jak myślnik], i tutaj znowu pojawia się kwestia dystasu [osoba, która posiada taką linię, odniesie w życiu sukces]; a jak wiadomo, on może 'izolować', oddalać od siebie. biorąc pod uwagę to, że następny wers jest o drzewach myślnik można jeszcze interpretować jako gałąź, odnogę. mam nadzieję, że trochę wyjaśniłam :) serdecznosci Espena :)
Espena_Sway Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stasiu, możliwości interpretacji jest wiele, zresztą na kawałku wytłumaczyłam Michałowi :P ale dobrze, że się podoba :) serdeczności Espena :)
M._Krzywak Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 "myślnik jest tutaj wieloznacznym symbolem; może się odnosić do pisowni, zdania; to najprostrza interpretacja - jakaś odległość. drugą możliwością jest nawiązanie do lini słońca [która to zgodnie z chiromacją jest prosta jak myślnik], i tutaj znowu pojawia się kwestia dystasu [osoba, która posiada taką linię, odniesie w życiu sukces]; a jak wiadomo, on może 'izolować', oddalać od siebie. biorąc pod uwagę to, że następny wers jest o drzewach myślnik można jeszcze interpretować jako gałąź, odnogę." Dobre to. A przy okazji znalazłem użycie "włosów" u Baczyńskiego jako drogi do nieba. Dzięki za wyjasnienie - człowiek nie wie wszystkiego na szczęscie :)
Espena_Sway Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję :) wow, tak o włosach jeszcze nie myślałam, hehe :) proszę bardzo
Sanestis_Hombre Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Bardzo pozytywny tekst. Ja go chyba rozumiem. To osobisty kawałek. Pewnie trzeba poznać kontekst by rozgryźć symbole z którymi miał problem M.Krzywak. Ładnie drzewa mają Rachowice, nieprawdaż?;)
Espena_Sway Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Braciszku, masz rację, większość ostatnich jest osobista :P. taaak, Rachowice rulezz :], ale wiosną to dopiero pięknie będzie :D. serdecznie Karolina :)
fr ashka Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 zęby sobie na nim połamałam! ;)) te włosy mi nie pasują... myślnik jako dystans, niekoniecznie odległość a drzewa, to jakby złamanie kierunku (myślnik drzewo, -|) graficznie ;))) a drzewa jako symbole życia, sił witalnych w połączeniu z zasypianiem tez fajnie :) tylko dlaczego włosy?! :) ja po swojemu... podoba misie :))) pozdrawiam, frr ;))
Rekomendowane odpowiedzi