Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Dziennik kota Filemona - część 2

Rekomendowane odpowiedzi

13.01.2007. Nigdy nie lubiłem trzynastego. Na szczęście jestem biały. Kiedy ludzie widzą czarnego kota w piątek trzynastego zawsze starają się go ominąć. Potem się dziwią,że jest tyle wypadków. Głupie zabobony. Naprawdę głupie. Wincenty tulił moją lewą pierś ( tą w,której ukryte jest serce ). Długimi wąsikami zahaczał o moje. Patrzyliśmy sobie w pyszczki. Jego był coraz bliżej mojego. - Wybacz. Jescze dostanę zakażenia. Moi państwo są tego bliscy.Wyrwałem się z jego objęć natychmiast żałując tego co zrobiłem. Zeskoczyłem z balkonu i spadłem - ( na cztery łapy oczywiście ). Przez jedną chwilę, jeden moment wydawało mi się,że z oczu Wincenta kapią łzy. Na pewno jednak wyciągnął łapkę szepcząc pa.
18.01.2007. Sobota. Zespół "Gorące kocice" ma koncert w centrum na tyłach starej fabryki.
Jarek podał mi zaproszenie od Wincentego. - Powinieneś iść. On cię bardzo lubi. Tak samo jak ja Jacka. Postanowiłem pójść. Wczorajszą noc spędziłem oglądając "Love story","Bezsenność w Seattle" oraz ( coś podobnego ) "101 dalmatyńczyków" i inne przeklęte filmy o miłości. Po ostatnim stwierdziłem,że chyba lubię psy i tak naprawdę nie wiem skąd się wzięła ta cała wojna między nami. Jest tyle wspólnych tematów chociażby ludzie.
- Zaproszenie ! - męski głos ochroniarza wtargnął w mój mały świat. - Kocia ciota - warknął ochryple. Na łapkach z równo obciętymi pazurkami udałem się na koncert. Światła zgasły. - Kici,kici,kicia jestem cała twoja " - tak brzmiały pierwsze słowa piosenki,która w radiu kot.fm miała tydzień temu swoją premierę i od razu stała się przebojem. "Gorące kocice" obracały się z iście kocim wdziękiem. Ubrane w lateksowe kostiumy ( skrywające to i owo ) obracały się wokół metalowej ruru miaucząc i przeciągając w nieskończoność swoje ciałka. - Chau,chau - jamnik ubrany w wełniany kubraczek przestraszył moje włosy. - To mój kolega - Rudolf. Usłyszałem znajomy głos. Próbowałem ukryć łzy. Na próżno. - Nie przywitasz się ze starym kimplem ?- zapytał Wincenty. - Chyba już sobie pójdę - odrzekł Rudolf,który był równie długi co mój ogon. Studiowałem psychologię. Pewnie chcecie zostać sami. - Nie - odrzekł Wincenty. Chyba to Filemon chce zostać sam. Zerwałem się nagle i odwróciłem w jego stronę. - Nie ! - odpowiedziałem odrobinę za głośno. Wincenty zauważył jak próbuję ukryć łzy. - To ja już pójdę. Jamnik udał się w stronę dzrwi na krótkich łapkach,które ledwo nadążały za jego korpusem. Usiedliśmy przy stoliku. - Więc - stwierdziłem nie wiedząc co powiedzieć. Nagle przerwał mi ocierając czarną łapką moje łzy. - Wiesz zawsze lubiłem białych.
Kilka znajomych kotów zareagowało oburzeniem,kilka westchnęło.
19.01.2007. Razem z Wincentym zakładamy klub Lambda Kotte. Będzie znajdował się w pobliżu klubu "Lambda,lambda" do,którego chodzą moi państwo. Celem klubu jest szerzenie tolerancji pośród kotów i przybliżenie im zjawiska homoseksualizmu. Będziemy promować miłość i zapraszać psy ( w tym także Rudolfa ). W ostateczności wszystkie zwierzęta ( w tym także ludzie ) są tacy sami. Wincenty uczy mnie boksu. Sam ( na moją prośbę postanowił z nim zerwać ). Z resztą działalność Kotte zajmuje nam stanowczo za dużo czasu. Zastanawiam się nad przejściem na wegetarianizm. Wincenty nie naciska ani nie nalega. Razem pracujemy nad kocią kamasutrą. Musimy wypróbować wszystkie pozycje.