Julia_Tomaszewska Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Podtrzymaj mnie w lustrzystej łzie jak niegdyś otarł kliszę powieki stwórca językiem krawatu. Wgniatał jako drapieżca palce by urobić amorficzną glinę, we mnie, w środku – bez zapięcia na ostatni guzik. Zlizuję krawężniki, szare płytki, czerwone światła wzrokiem. Wodzę opuszczone, okiennice zmysłów wpisane w tryptyk. Jestem już swoistym abakanem incognito, bezpłciowo czekam na odcisk fali papilarnych. Potop zalał arkę ostatnich wartości tułowia. Nie starczyło kruszcu, materiał lekko kruchy z podmuchem kropli w szlam bezgłowy z tułowiem.
Indian_Summer Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 podoba mi sie... bardzo surowy w odbiorze... i prosilbym kogos madrzejszego zeby mi wyjasnil co to "abakan" bo nie wiem, musze sie przyznac...
Julia_Tomaszewska Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 www.metmuseum.org/explore/Abakanowicz/aba5.htm www.wirtzgallery.com/works/abakanowicz/ab0001.html Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam. [sub]Tekst był edytowany przez Julia_Tomaszewska dnia 17-02-2004 17:02.[/sub]
Agnes Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 sam tytuł skojarzył mi się ze swoistą wystawą w łódzkim muzeum, gdzie kidyś równie zainteresowały mnie abakany...hmm ale grafczna podpowiedz jaknajbardziej trafna;)sam wiersz...troche mnie napełnił nostalgią...dziękuję i pozdrawiam:)
Julia_Tomaszewska Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Prace Abakanowicz widziałam bardzo dawno, wystawa zresztą nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak widzę ją teraz poprzez pryzmat wspomnień. Zresztą utwór miał zakreślić pewien odrębny obraz. Abakanowicz nie jest w tym wierszu stwórcą. Ja dziękuję...również....Pani Agnieszko :) Ślę ciepłe pozdrowienia.
Rekomendowane odpowiedzi