HAYQ Opublikowano 13 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Giełda pierdół, bibelotów, Bzdur, szpargałów, starych grzmotów. Dla szurniętych, oglądaczy, Pasjonatów i macaczy. Suną pośród stoisk sztuki, Panie domu, garkotłuki. Spity koleś śpi w malignie, Gdzieś złodziejska czapka mignie. Znad straganu, pośród kurzu Herod-baba, cała w różu Za kark męża gdzieś tarmosi Ten wciąż czka, o litość prosi. Zapocony chłop w uszatce Memła dziąsłem ser w kanapce. Odór cycków baby w swetrze Rozedrgane tnie powietrze. Tumult, rejwach, tupot stóp. Smród rozgrzanych cielsk i dup. Każdy z podniecenia płonie. Błyszczą oczy, tętnią skronie. Kołomyja, gwar i ścisk, Podaż, popyt, strata, zysk. Tu okazja, tam przecena, Ktoś z ukrycia ćmi goldena Żulik zwija się na piętach, By urobić w mig klienta. Ten z uznaniem głową kiwa, Lecz z uśmiechem w dal odpływa. Wśród alejek handel kwitnie Tłum przetacza się ambitnie By popatrzeć, pogrymasić, Podotykać, nie zapłacić… Walka toczy się o byt. Gadki jak z nagranych płyt. Chyba wrócę już do domu Dość kupiłem dzisiaj złomu.
Henryk_Jakowiec Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Cóż za hobby, złom, starocie? - jeśli chcesz to w moim płocie stary słupek, zardzewiały lecz nad wyraz okazały każę wyciąć, rdzę oskrobać żeby mógł Ci się podobać tylko powiedz do cholery czy Ty robisz z nich szpalery czy układasz może w sągi jak leśniczy w lesie drągi?
HAYQ Opublikowano 14 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Ja nie szukam żadnych słupków, teowników ani miedzi. Lubię obserwować ludzi, podpatrywać, co w nich siedzi. Czasem ładną amplę kupię, Lub podstawę do niej starą, Bo zachwyca mnie "zadupie" I jarmarczny klimat z gwarą.
zak stanisława Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 W ludziach siedzi zło mój panie. To co zjedzą na śniadanie, wyrzygają gdzieś pod płotem, odwracając psinę kotem. obszczekają gdzieś sąsiada i rozdrapią co się nada żonie dychę na winiucho a synkowi czasem w ucho jeszczem powiem to ci: - gola strzeli przy niedzieli taki gostek od staroci
HAYQ Opublikowano 14 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 To biedni ludzie... Nie do końca z Tobą się zgodzę (możesz uznać, że jestem naiwny) Też… przeróżnych spotkałem „po drodze” Lecz zostanę… ludzio-pozytywny. To, że ktoś jest zawistny lub głupi, Lub swą małość nad wszystko wynosi Niczym grzechów swych nie odkupi I przyjaźni też nie wyprosi.] „Nie ten biedny, któremu żaden sen młodzieńczy się nie spełnił, ale ten, który jeszcze młodzieńcem - już nic nie śnił.”
zak stanisława Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 ja do ludzi nastawiona szczerze nawet w to co mówisz- wierzę są na świecie ludzie dobrzy czasem tylko ktoś się zmądrzy ale tak na ogół patrząc jednym okiem wolę jednak w domu święty mieć spokój a i tutaj czasem zajrzy czyjeś wścibstwo że ja ciągle w domu, jakby kogoś to....
Henryk_Jakowiec Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A stare lampy to nie zbieractwo? Chyba, że jedną i więcej żadną lecz wtedy problem, którą tu wybrać tą bardzo starą czy może ładną?
zak stanisława Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 u mężczyzn to jest w zwyczaju że biorą młodą starą wzgardzają bo młoda żywiej świeci a starą...tylko do śmieci
Henryk_Jakowiec Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Zawetuję jak prezydent bo się z tym nie zgadzam bowiem moja młodą żonkę ze starszymi zdradzam.
Henryk_Jakowiec Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Trudno by to wytłumaczyć mojej połowicy i dlatego ja to robię w ścisłej tajemnicy. A z żoneczką pomalutku truchcikiem do przodu kwiatek, pyłek, ul i pszczółka a potem dzban miodu.
HAYQ Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widać z tego, żeś człek jest dobry, Bo żonce nie sprawiasz przykrości. Czasem jad gorszy z młodej jest kobry... Po starszej - mniej palą wnętrzności. Masz rację, nie ma, jak doświadczenie, Co z młodą? Za rączkę z nią chadzać? Dorośnie, to nawet żółciowe kamienie Nie będą jej w niczym przeszkadzać.
Henryk_Jakowiec Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Trudno by to wytłumaczyć mojej połowicy i dlatego ja to robię w ścisłej tajemnicy. A z żoneczką pomalutku truchcikiem do przodu kwiatek, pyłek, ul i pszczółka a potem dzban miodu.
Rekomendowane odpowiedzi