MARIUSZ RAKOSKI Opublikowano 13 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 I Bezmyślny! Kruchy ornamencie życia! Człowiek...jak nieproszony gość przyszedłeś, uderzyłeś ręką w drzwi doczesności, jak bezdomny przyjęty otwartymi rękami, wchodzisz, kłaniasz się i mówisz: "dzień dobry!"; II Myślałem żem był żywy, szczęśliwy...natury mieszkaniec, otworzył moim oczom obraz radosny; nie lękałem się dotykać jędrnych zaokrągleń Ewy, bom wiedział, że wszystko jedno, że wszystko to samo. Myślałem słusznie, myślałem poprawnie... Natura była wszechświatem, kosmosem, nieskończonym dobrem, którego częścią było czyste, niehamowane dotąd przez świadomość, rozleniwione ciało. III I płynąłem w bezkres; szukałem słońca gorących promieni pieszczących zimne ciało... wiedziałem, że gasnę, iskra po iskierce, w ucieczce przed mrokiem, przed uświadomionym echem nicości. I wpłynąłem w ciemności czeluście, w podziemne państwo Księcia Ciemności, i chciałbym krzyczeć z nienawiści do Króla Światłości, stworzyciela wszechświata... i znalazłem bólu przeznaczenie; Szatan. IV O Boże mściwy! Wypowiedz choć słowo! Dlaczego milczysz? Dlaczego smażyłeś mnie na najlepszym z możliwych światów? Tylko nie mów, że "wola"; i "myśli"... to kłamstwa, pokonana teodycea. O Chryste! Zimny, przeszedłeś obok twych dzieci nadprzyrodzonych... płaczę ojcze! Wzgardzony i opuszczony wznoszę duszę... walczę, choć wiem, że niepodobna zwyciężyć; jam robak! nie obraz Boga. V Lucyferze! Arko ocalenia! Z miłości do ciebie wybrałem tylko szaleństwo- twój ogień gorący! Proszę, i błagam, ucisz serce niespokojne! Zabij głuchą pieśń dzwonów grzmotów nicości! Lucyferze! Uwolnij niewolników Adama i Ewy! Wyprowadź lud z domu niewoli, ciemiężony biblią pauperum. Podaruj opium wolności nieznanej; karm haszyszem i błogosław anarchię! VI Bezmyślny! Kruchy ornamencie życia! Człowiek...jak nieproszony gość przyszedłeś, uderzyłeś ręką w drzwi doczesności, jak bezdomny przyjęty otwartymi rękami, wchodzisz, kłaniasz się i mówisz: "dobranoc". ('Poherezje' 2006)
Rekomendowane odpowiedzi