Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zaklęta z palcem na ustach
każdym drganiem słowa
traciła czucie w sercu

śpiewały słowicze chóry
i jej cień kładł się spać
przykryty pyłem księżyca

z żalu pękały witraże
malowane mrozem

jedno wystarczyło ukłucie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Alicja_Wysocka Tak, ale to już na etapie praktyki. Wejścia w relację. 
    • @Naram-sin O, dzięki za poprawkę (poprzestałam na Szymczaku, tym razem nie miałam "echa"). No tak – skojarzenie z trefnisiem może tłumaczyć "rozpinanie strojów", choć  nie wiem, czy intencja Autora była tak frywolna ("tworzenie iluzji" byłoby znakomite). @Dariusz Sokołowski@Sylwester_Lasota Przepraszam za błędną informację. Ale chyba wszyscy skorzystaliśmy na tych dywagacjach.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Łączę pozdrowienia.
    • @violetta   To niech pani zacznie popierać pana Grzegorza Brauna, który jest za wprowadzeniem monarchii - to nic innego jak krok wstecz i przerwanie ciągłości państwowej - Pierwszej Rzeczypospolitej Polskiej (monarchia dziedziczna, wolna elekcja i republika szlachecka), Księstwa Warszawskiego (autonomia francuska), Królestwa Polskiego (autonomia rosyjska), Drugiej Rzeczypospolitej Polskiej (prezydencja), Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (autonomia rosyjska) i Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej (prezydencja), można byłoby zreformować system - wprowadzić dożywotnią prezydencję, a nawet: Republikę Narodową (ograniczoną demokracją) i Dyktaturę Wojskową (mieliśmy trzy dyktatury wojskowe - za naczelnika Tadeusza Kościuszki, marszałka Józefa Piłsudskiego i generała Wojciecha Jaruzelskiego), ostatecznie: można byłoby zbudować Czwartą Rzeczpospolitą Polskę, najlepiej: Polskę Rzeczpospolitą Narodową według mojej ustawy zasadniczej - Konstytucji Polskiej Rzeczypospolitej Narodowej - można ją tutaj znaleźć, wystarczy?   Łukasz Jasiński 
    • Płyniemy przez nieznane morza i oceany, wypływając z małych źródeł, które przeradzają się w rzeki. Płyń tym statkiem tak długo, jak tylko chcesz. Patrz na krajobraz, który cię otacza — a gdy spojrzysz w taflę wody i ujrzysz swoje odbicie, zobaczysz na twarzy spokój ducha.   Jeśli jednak masz wątpliwości — wskocz do wody i przesiądź się na inny statek.   Przecież potrafisz pływać. A jeśli jeszcze nie — nauczysz się. Potrzebujesz tylko odrobiny czasu w czyśćcu.   Strach nas przywiązuje jak kotwica do dna oceanu.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Skoro tak mówisz. Ja nigdy nie próbowałem.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...