EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 strzecha na grzbiecie nosi komin krzesło do klamki - pilnuje domu na wypadek o szafę opiera się sufit ze zmarszczonym czołem Matka Boska wychyliła twarz w stronę sieni gdzie boso walają się głodne stóp pantofle na werandzie zgarbiony fotel poskrzypuje sierocą chorobą niżej plisowane deski i słonecznik oparty o poręcz czarną głową rozdziera wiatr mimo śmierci gospodarzy chałupa skonać nie chce
pathe Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Ewo, całe wakacje spędzam na wsi o jakiej nie miałam pojęcia. wśród strzech, lasów, słoneczników i malw. z łatwością mogę więc przywołam napisany przez Ciebie obraz. refleksyjny. przedmioty dłuższe życie mają niż ludzie.. oj zgadza się, ale ja dodam jeszcze od siebie, że i z przedmiotów nic nie zostanie- kiedy powój zwije się w sieni. ciepło pozdr/Aga
Beenie M Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Smutna rzeczywistość opuszczonych polskich wsi – bardzo obrazowo to przedstawiaś. Źle się czyta drugi wers w drugiej zwrotce, czy nie lepiej byłoby po przestawieniu słów np. gdzie walają się bose pantofle głodne stóp pozdrawiam serdecznie
Ewa_Kos Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Bardzo refleksyjny obraz i moim zdaniem ''uchwyciłaś'' to co najważniejsze, co przywołuje taki stan, gdy już ludzi w ich chałupie zabraknie. + Pozdrawiam serdecznie:))) EK
zak stanisława Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 "niżej plisowane deski i słonecznik oparty brodą o poręcz czołem rozdziera wiatr" to jest super! nie mówiąc o wierszu- całosciowo kupuję, wymieniam na chatkę pod wiekową lipą! z pozdr, ES
EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przedmioty też zostają, tylko jakby bardziej zimne; bez właściciela tracą kontekst; dziękuję za wgląd:) ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. drugi wers poprawiłam, trochę inaczej niż zaproponowałaś, ale faktycznie zgrzytało; dziękuję ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za dobre słowo:) pozdrawiam serdecznie ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) biorę lipę; choć spalskie lasy tyż pikne:) pozdrawiam serdecznie ewa
zak stanisława Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 ewo, czołem się powtarza, może słonecznik nosem rozdziera wiatr?
EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zgadza się, może teraz będzie lepiej:) ? :)
M._Krzywak Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 "gdzie boso walają się głodne stóp pantofle" - pewnie wołają: "am am" :) Trzeci z kolei wiersz pdo rząd, który akceptuje. Zatem koniec na tym - bo do trzech razy... Ewo - reasumując - plus. Pozdrawiam.
EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, następny będzie szmirą:) dzięki za wgląd Michale; pozdrawiam ewa
M._Krzywak Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, następny będzie szmirą:) dzięki za wgląd Michale; pozdrawiam ewa Ten pierwszy wers odnosi się do tego, że odwiedziłem poprzedniczki, (czyli dwa wiersze w góre) :) Ewo - Tobie żadnych szmir nie wolno popełniac, a chyba nawet nie popełniłaś...
EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, następny będzie szmirą:) dzięki za wgląd Michale; pozdrawiam ewa Ten pierwszy wers odnosi się do tego, że odwiedziłem poprzedniczki, (czyli dwa wiersze w góre) :) Ewo - Tobie żadnych szmir nie wolno popełniac, a chyba nawet nie popełniłaś... popełniłam, owszem, nie jeden nędzny wiersz; już podjęłam decyzję, następnym razem wstawię szmirę, przeszmirę:) :)))/ewa
Alicja_Wysocka Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Ewo, dodałaś tęsknotę do każdego przedmiotu, buty rozebrałaś z nóg, fotel cierpi na chorobę sierocą, a klamka pilnuje domu. Zrobiłaś na mnie wrażenie! :)
Fagot Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Przy takim wierszu zawsze warto się zatrzymać, taki obraz malowany słowem robi wrażenie i to bardzo na + Pozdrawiam
EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Alicjo; pozdrawiam serdecznie ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło mi, że spodobał się obraz; pozdrawiam ewa
Nata_Kruk Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Ewo, bardzo dobry pomysł, prawie widzę tą chałupkę, samotną i opuszczoną. Czasami, jak przejeżdżam przez małe miejscowości, mam nieodpartą chęc zajrzenia do środka, właśnie do takich starych walących się domów. Wiersz jak najbradziej na plus. Pozdrawiam... :)
Rekomendowane odpowiedzi