Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Oto nad łaukas wschodzi debessis W gromkich pokrzykach, w deszczowej pieśni, Sunie wśród wiatrów, echem wywija, Aż w bliskiej wiosce budzi Żmudzina, Który w swej pirci po pracy zasnął Ledwo co w sianie w chwili przygasnął Już musi wracać, pole swe bronić Nijak perkuna w prośbie ukoić. A kiedy chmura bokiem uchodzi Nic tylko wracać i się pogodzić Z tym, że ofiara, o naiwności Kończy się tylko na rozrzewności, Że w obietnicy, gdy żyto wzrośnie Żmudzin sam zjada je najradośniej, Czekając tylko na czas debessis By znów perkuna błagać w swej pieśni. Takoż Żmudzinka dla Matergabii Z dzieży najpierwszy placek wyprawi Nadto naznacza go jeszcze palcem Aby nie umknął w zbożowym dziakle A potem sama zjada lub w kęsach Pół w pół raz sobie a raz dla męża Co by na ten czas, na wszech pioruny Mąż jej podążył w pole w czas burzy.
natalia Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 no ja to chyba ciut za krótko na tym świecie żyję by tu wszystko zrozumieć...(bo np debessis to mi się tylko skojarzyła z nemezis tylko wymówioną przez przeziębioną osobę :), więc do końca sensu odganąć nie zdołałam jednak ostatnia zwrotka trafia do mnie idealnie :) mój ulubiony fragment: "Nadto naznacza go jeszcze palcem Aby nie umknął w zbożowym dziakle A potem sama zjada lub w kęsach Pół w pół raz sobie a raz dla męża" Serdecznie pozdrawiam Natalia
Anna_Maria Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 piękne-jakby nierzeczywiste do ulubionych serdecznie pozdrawiam anna
Indian_Summer Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 a mi sie "debessis" kojarzy z jakims greckim pilkarzem, ktory i tak z pewnoscia nie istnieje... Natalia zyje za krotko, zeby zrozumiec ten wiersz, ja zreszta tez, ale po jezyku jakiego uzyl Witold, to wnioskuje, ze on musi miec ze 200 lat ;), wiec sie nie dziwie, ze nie zrozumialem :D...
Annabel Turtle Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Podoba mi się. Mi niczego na myśl nie przywodzi. Jest moim zdaniem uniwersalny tak jak każdy wiersz. Opowieść zaklęta w wierszu. Świetny pomysł. :) Pozdrawiam.
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 nie wiem od czego zacząć, żeby nie wyszło coś w postaci - "co poeta miał na myśli" - pewnego wieczoru robiłem porządki na półkach i wypadła ot taka "grubaśka" - "mitologia litewska" (nie będę reklamował tytułu ani autora) - przeczytałem więc i doszedłem do wniosku, że jednak warto coś z niej wydrzeć (bynajmniej nie kartkę) - stąd te wyrazy - tak coś mnie natchnęło, że gdyby zamiast "debessis" użyłbym "hefajstosa" lub innego bożka greckiego czy rzymskiego z miejsca wszyscy zrozumieliby a tu - "debe" znaczy chmura a z resztą - oznacza "bożka-opiekuna burzy", acha jeszcze "zinge" - pieśń ludowa, reszty nie będę tłumaczył - kto chce niech sięgnie po coś podobnego - może odkryje te "magiczne karty" i zrozumie - no nie o rozumienie chodzi ale o świat dawnych Bałtów - jeszcze sprzed okresu najazdu chrześcijan - jeszcze dalego wstecz sprzed rządów Mendoga - życzę powodzenia - akurat trochę się tym interesuję - nie od strony dat ale od strony - "w co wierzyli", "jak żyli" - czyli tzw. "pyrciu pa pyrcium" pozdróko W_A_R ps. kochani - znacie się na mitologii starożytnej grecji i rzymu (było w szkole) a co z wierzeniami Prasłowian i Bałtów - były sobie tak bliskie - zapewne znacie Światowida, Lelum-Polelum a reszta ????? nie chcę się wywyższać - bo wyszło, że ja znam (raczej poznaję, próbuję sięgać źródeł nam bliższych) - to tylko propozycja do zastanowienia - spróbujcie odszukać w swoim poetycznym świecie te miejsce, z którego wypływa źródło praojców (ale wzniośle wyszło ..)
Anna_Maria Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 a ja poproszę o tytuł i autora tej książki przyznam sie że znaczenia niektórych wyrazów domyślałam się tylko, ale przypominało to wyprawe na biegun przez równik;) serdecznie pozdrawiam anka
Rekomendowane odpowiedzi