Jadwiga Nazimek Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Pamiętasz zimę? To było przed twoim urodzeniem, gdy ja byłam jeszcze dzieckiem. Dla ciebie to cała wieczność...Zima była pełna kolorów, odbitych w bieli albo rosnących w niej jak kwiaty, czerwone usta Śnieżki. Była pełna dźwięków, skrzypiących i szeleszczących w ciszy śniegu. Mróz wyostrzał obraz gwiazd - delikatnych pajęczyn tak odległych, że już od dawna nie istniały, a niebo otwierało się i zniżało ku nam atramentową twarz. Drzewa – starzy ludzie zgarbieni pod śniegiem, otuleni w czapy i kożuchy, i odziane w czerń, wychudzone modelki leszczyn i brzóz na tle nieba. Kępy trzcin na zamarzniętych stawach mamrotały ze sobą, zagłuszane przez bolesne jęki i trzaski we śnie lodu, po którym łyżwy niosły odmrożone stopy. Zima była ekscytującym, groźnym, przytulnym i potężnym białym niedźwiedziem ze śladami mysich łapek na futrze. Zimą czytałam świat jak książkę – gdy byłam w twoim wieku.
allena Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. można tak też :) A.
Rekomendowane odpowiedzi