Karol Samsel Opublikowano 24 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 miasto w którym oślepłem strefa złamanych kręgosłupów grzybów atomowych przetrąconych skrzydeł piaskownic na miejskiej starówce ułożona troskliwie między blokadami nerka Afrodyty serce już porwane w strzępach lamp ulicznych miasto w którym ogłuchłem Saul i Dawid jego harfa jak jęk tramwajowych szyn potrzaskane szkło świst strun gardłowych król śpiewa królowi policyjną syreną psalm rwanych z jabłoni czaszek owoce już dawno uschnięte w kanałach miasto w którym zamilkłem drenaż gzymsów pociemniałe aorty uliczek dlaczego mam krzyczeć tajemnica ciemności pozostanie tajemnicą po co mi Platon i wyciągnięty do nieba paliczek u ręki cienie w jaskini tyle co noc wieczna z czarnego sukna oto miasto białe od śmierci szron tutaj sypki jak mąka Praga stępionych nożyc Praga senna jak zbrodnia 22.06.2006r.
M._Krzywak Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Jak dla mnie całkiem udany wiersz, a tutaj posucha... Warsztat sprawny, treśc pełna - treści, ja na tak. Pozdrawiam.
Ela Adamiec Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Tak, bardzo dobry wiersz. Treść, powtórzę za przedmówcą -pełen treści... pozdrawiam
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Mam wrażenie, że rozwija się pan i co najważniejsze - w dobrym kierunku:) Wiersz gęsty, mocny, twardy. Takie lubię. Jedyne co mi przeszkadza to zapis - a gdyby tak wersy troszkę wyrównać? Mam wrażenie, że tekst by na tym jeszcze zyskał. Pzdr! :)
M._Krzywak Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z tym wyrównywaniem wersów moga byc hece - ostatnio się wynurzyłem, ze za dużo wersów, a okazało się, że podręcznikowi prawie poeci maja wersy długie na metr - a jest to jak najbardziej poprawne. Np. jeden wers ma 21 zgłosek, kolejny - 3 :)
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Michale, nie chodzi mi o jakąś zasadę - "długich wersów pisać nie wolno i basta", ale o długie wersy w tym konkretnym utworze; otóż moim zdaniem Autor ułatwił by Czytelnikowi odbiór, gdyby wprowadził wersy o optycznie mniej więcej zbliżonej długości. Dla pewnej ilustracji i dodatkowych argumentów polecam zarówno panu Karolowi, panu Michałowi, jak i każdemu innemu człekowi lekturę wiersza pt. "Węgrom" Z. Herberta (który prócz tego, że jest niezły, to na dokładkę również traktuje o historii najnowszej). Pzdr!:)
Karol Samsel Opublikowano 26 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Wielkie dzięki wszystkim. Pociąłem tekst na krótsze segmenty - przyjmijmy, że tak wygląda II wersja tego wiersza... No właśnie, jest lepiej czy gorzej, jak Państwo uważacie?
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Wg mnie lepiej, tekst chyba nabrał jeszcze więcej dynamizmu, a może dramatyzmu? Nie pamiętam jak było wcześniej, ale też ostatnie cztery wersy są dzięki temu dobrze wyeksponowane - choćby dlatego było warto:) Ja mam jeszcze jedno pytanie do Autora, a pytam zupełnie poważnie: co pana skłoniło do wybrania tego tematu? Liczę na odpowiedź, może być tutaj, może i na privie. Pzdr!
Manavi Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 świetny wiersz, bez dwóch zdań. nie widzialam wcześniejszej wersji, ale ta bardzo mnie przekonuje. pozdrawiam serdecznie!
Karol Samsel Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Wydarzenia z Pragi z 1968 roku są jednymi z najbardziej tragicznych historii XX wieku. Uważam, że powinno się je nieustannie przypominać. Przede wszystkim ku przestrodze. Taki jest cel tego wiersza i innych moich tekstów – refleksja i ostrzeżenie. Jestem młodym człowiekiem – praska wiosna dla mnie jest przede wszystkim elementem historii, miałem to szczęście, że nie przeżywałem namacalnie ponurej rzeczywistości lat 60. Przesyłam serdeczne pozdrowienia, Karol Samsel
Rekomendowane odpowiedzi