GASPAR_VAN_DER_SAR Opublikowano 5 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Ego sum Thomas. Na wsi jeden ksiądz proboszcz, o wszystko wypytuje. Sołtys ma samochód. Wyjeżdża spowiadać się w mieście, gdzie nie znają go osobiście. Tak trudno mówić o wszystkim. Pierwszopiątkowa ironia przypomina, że Jezus też przeżywał mękę. Niewyznane grzechy skrywa płacz. Czasami trudno jest nawet o łzę.Ksiądz spojrzy groźnie podczas kolędy. Chłopaki ponoć nie płaczą. Konfesjonał bywa domem sadystów, którzy młodego wypytują o ułożenie rąk podczas snu, średniego o liczbę dzieci, czyli czemu tak mało, a starego o myśli i czy aby nie grzeszy złym radiem. Marzenia o sąsiadce ukrywa pod płaszczykiem różańca. Nie wolno nam prosić Najświętszej Panienki o zmianę zasad. Te pochodzą z Kościoła. Gangrena obejmuje wiarę kolejnych pokoleń. Najpierw przestają wierzyć w duchownych. Teraz boję się już klęczeć pod krzyżem. Ksiądz mówi, że Jezus przestał mnie kochać.
Stefan_Rewiński Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 W ostatnią niedzielę załapałem się w Bardzie Śl. na 2 godziny wiecowania z radiem i telewizją, a chcieliśmy z żoną tylko na mszę. Myśli miałem podobne jak w tym wierszu. Czekam na dalsze części, pozdrawiam, Stefan.
GASPAR_VAN_DER_SAR Opublikowano 6 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Dziękuję za komentarz :). Inspiracją do napisania tryptyku (Wierzę..., Mam nadzieję..., Kocham...) było najpierw zawiedzenie związane z wysłuchaniem (śpiewanego przez S. Soykę) Tryptyku Rzymskiego JP2. Uznałem więc, że napiszę też coś religijnego, w trzech częściach i przewrotnie. To część pierwsza, do której natchnienie czerpałem z historii dotyczących zastraszonych ludzi na wsi, którzy mieli tylko jednego księdza, znającego ich wszystkich osobiście i przez to bali się spowiadać. Jedyny bogaty mieszkaniec jeździł do miasta 20 km do spowiedzi :). Pzdr serdecznie, Gaspar :).
Espena_Sway Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Kasparze, coraz lepiej. forma jak najbardziej, treść dopieszczona serdeczności Karspena :)
GASPAR_VAN_DER_SAR Opublikowano 6 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Ooo, Espeno! Widzę, że po moich wczorajszych narzekaniach na brak komentarzu na .org-u zdecydowałaś się przeczytać wypociny mojej skromnej osoby w Warsztacie. Dzięki za komentarz :).
Espena_Sway Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. don't worry, to nie wypociny - na takie, to bym ostro najechała :P a w końcu napisałam pochlebny komentarz :)
GASPAR_VAN_DER_SAR Opublikowano 7 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2006 No tak, i za to Ci dziękuję. Pzdr. :)
Rekomendowane odpowiedzi