Tali Maciej Opublikowano 29 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 biurko ciemne odcienie brązu połysk światła powierzchnia śliska aż ślizga się kartka przy podmuchach oddechu lampka nocna futuryzm pełną gębą szpiczasta jak wieża z kości słoniowej w dzień bezrobotna na biurku rozgardiasz kartka papieru ślady po kubku z kawą marszczenie włókien celulozy jakieś stare zapiski coś na kształt pamiętnika odnośniki cytaty pokreślone słowa 28 grudnia 2005 postanowienie na nowy rok będę dobrym człowiekiem pójdę do kościoła do spowiedzi ostatni raz byłem w latach dziewięćdziesiątych 2 lutego 2006 boże dlaczego życie jest takie okrutne na biurku popielniczka poskręcane skoliozy na spodzie smugi popiołu talerz płaski nieskazitelnie biały okruszki po chlebie świecące ślady masła 20 września 2005 jutro obrona jeszcze nie kupiłem kwiatów szampana 22 września 2005 nie mogę otworzyć oka jakżeż ciężka głowa... ...próbowałem pisać wertowałem zapiski fragmenty opowiadań pod piórem cisza szklanka szkło jeszcze ciepłe na ściankach pod światło tłuste ślady palców biały pomarszczony kożuch na biurku las ołówków pół twarde cienkie pół miękkie ostre tępe temperówka szkice pergaminy rozmazane palcem cienie leśnych pejzaży na talerzu łyżka krzywe zwierciadło uśmiech od ucha do ucha spłaszczona głowa grzywka do szpica łyżka okruszki po chlebie świecące ślady masła 27 lutego 2006 dziś skończyłem Sceny uliczne JAKBY W RADIU GRALI JAZZ 26 lutego 2006 chodzi mi po głowie od miesiąca nie mogę znaleźć słów na biurku rozgardiasz zapiski szkice pergaminy chaos treści krzyk formy teksty sylabotoniczne rymowane melodyjne jak tykanie zegara inne białe niczym obcisła halka ukazująca kształty linię jednak skrywająca coś wewnątrz... przewijają się wiersze męskie dosłowne proste jak budowa dzidy spojrzenie estetyczne impresja formy i znajdą się również żeńskie przepiękne subtelne jednak skomplikowane nieprzewidywalne ekspresyjne niezrozumiałe te pierwsze wystarczy przywitać przetrawić pożegnać inne potrzebują bliskości trzeba je głaskać spojrzeniem dać im czas by otworzyły się na światło dzienne ten zbiór śpi na kartkach fragmenty zdarzeń chwil im(eks)presje myśli
Olesia Apropos Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 28 grudnia (!!) Macieju:)) lutego itd
Tali Maciej Opublikowano 29 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 już poprawiam jutro mam spotkanie z gościem z drukarni i tym tekstem chciałem rozpocząć mój tomiczek wierszy(-: dzięki za wzgląd
Rekomendowane odpowiedzi