Korczak Krzysztof Opublikowano 24 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 winnicami bioder dojrzewałas we mnie w koronkowym bluszczu kryłem się chowałem słodkie winogrona wargami śpiewałem uwiodłas mnie,splotłaś,wplątałaś jedwabie dotyków w mój niedosyt ciała co rusz sięgaliśmy w coraz inne tance na ustach mi kladlas slodkie pomarańcze symfonia cykad potem gdzieś daleko nie dawała spocząć pospiesznym oddechom gdyśmy się wspinali opleceni w górę w naszą uwerturę i szły w muzykę nowe instrumenty klarnety,trąbki piszczałki i flety i sięgneliśmy błekitnego morza w wysokich przestworzach i swoich ramion białe piorópusze kładliśmy wyżej i wyżej od wzruszeń tak władaliśmy górą i obłokiem razem,przyjażnie dwie głębokie i swiat sie garnał w piersi niedokrzyku zazdrosny jakże o niebo dotyków a my uwiedzeni tak sobą nawzajem zieloną łąkę czyniliśmy rajem...
allena Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Widzę że tylko nazwa działu pozostała; reszta jest milczeniem chyba,że teraz takie dyrdymały są na topie.:( A. wiem ,bo zaraz będą pochlebne komentarze - jeśli nie, to będziemy świadkami cudu może?
Lobo Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Jedyne, co się broni w tekście, to stylizacja. Konsekwentna, do końca. Poza tym faktycznie niewiele dobrego: rytm się buja na boki, jak chce, rymy skaczą bez ładu i sensu, całośc sprawia wrażenie wysilonego poszukiwania kolejnych wersów. pozdrawiam.;-)
Ona_Kot Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 polskie znaki diakrytyczne raz są a raz ich nie ma poza tym, jakoś dziwnie (!) nie mam zastrzeżeń może miejscami rzeczywiście coś rytm się gubi ale nie za bardzo - jak na słodkie dyrdymały napisane konsekwentnie i (na moje dzisiejsze oko) nieźle plus kilka banalików pozdrawiam ps. ale ja tam się nie znam
M._Krzywak Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Ja też się nie znam, wersyfikacja też skacząca. a jak ktoś się zna - niech mi to przetłumaczy: "słodkie winogrona wargami śpiewałem" a potem to rodem z piosenki "Perfectu": uwiodłas mnie,splotłaś,wplątałaś jedwabie dotyków w mój niedosyt ciała co rusz sięgaliśmy w coraz inne tance na ustach mi kladlas slodkie pomarańcze a potem to, bo mam jakies pomieszanie przestrzenne: "i sięgneliśmy błekitnego morza w wysokich przestworzach" a na końcu to: "razem,przyjażnie dwie głębokie i swiat sie garnał w piersi niedokrzyku zazdrosny jakże o niebo dotyków" Bo może ja faktycznie durnieje i niedowidze albo coś takiego ?
allena Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie, nie durnieje Pan - tych Mądrych Inaczej jest więcej :). A.
Korczak Krzysztof Opublikowano 25 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Panie Krzywak co do tych winogron to zostawiam to panskiej wyobrazni.No niech Pan pomysli......
Ona_Kot Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Winnicami bioder dojrzewałaś we mnie, w koronkowym bluszczu kryłem się, chowałem słodkie winogrona wargami śpiewałem. Uwiodłaś mnie, splotłaś, wplątałaś jedwabie dotyków w mój niedosyt ciała. Co rusz sięgaliśmy w coraz inne tańce, na ustach mi kładłaś słodkie pomarańcze. Symfonia cykad potem, gdzieś daleko, nie dawała spocząć pospiesznym oddechom, gdyśmy się wspinali opleceni w górę - w naszą uwerturę. I szły w muzykę nowe instrumenty klarnety, trąbki, piszczałki i flety. I sięgnęliśmy błękitnego morza - w wysokich przestworzach. I swoich ramion białe pióropusze kładliśmy wyżej i wyżej od wzruszeń. Tak władaliśmy górą i obłokiem razem, przyjaźnie dwie głębokie. I świat się garnął w piersi niedokrzyku, zazdrosny jakże o niebo dotyków, a my uwiedzeni tak sobą nawzajem zieloną łąkę czyniliśmy rajem. tak bym poprawiła interpunkcję pozbyłabym się także zbyt wielokrotnego "i" na początku wersów - plus poprawki od Aletr Net i będzie naprawdę niezły kawałek poezji czekam na efekty! pozdrawiam
Oxyvia Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 Podoba mi się ten wiersz. Jest bardzo muzyczny i trafia do mojej wrażliwości. Najbardziej podoba mi się to "zamieszanie przestrzenne", poplątanie morza z niebem. Biedni są ludzie, którzy nigdy nie przeżyli takiej ekstazy, bo nie są do niej zdolni. To kalectwo. Szkoda tylko - ale za to wielka - że są liczne błędy ortograficzne. Brak znaków diakrytycznych straszliwie psuje wrażenie piękna przy czytaniu, a sprawia nieodparte wrażenie niedbalstwa. Pozdrawiam ciepło.
M._Krzywak Opublikowano 27 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2006 A więc tak - po poprawkach Kocicy i Izy faktycznie lepiej to wygląda, pierwszy mój zarzut (wers z winogronami) to MOJA pomyłka - składnia bez przyimkowa jest jak najbardziej poprawna, chociaz nieco archaiczna, "pomarańcze - tańce" dalej mnie razi. Pierwszy wpis usuwam - jest bez sensu, ale za to niechlujstwo warto by poprawic, szczegolnie, że jak widze "ś" da się wbic u pana, podobnie "ń". Tyle - pozdrawiam.
Dorma Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 Tematyka: winogrona nawet zbliżona do mojego ostatniego wiersza, jaki niedawno wkleiłam. Aż miło, że ktoś z lekka podobnie myśli.
Korczak Krzysztof Opublikowano 1 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 Jesli jeszcze ktos wroci dotych komentarzy to bedzie mi milo wyjasnic ze pewne bledy biora sie z tego ze jestem w anglii i tamtejsze klawiatury nie maja polskich znakow.Kazda wiec polska literke musze zmudnie wklejac.I za te bledy przepraszam.Co do reszty to uparcie trwam przy soim i nic nie zmieniam/takie mam prawa jako autor/.Mnie sie on podoba w takiej wersji. Dziekuje.
Rekomendowane odpowiedzi