pathe Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 wiosną gdy pędy niewinnie się wiją świeża ironia pary oczu okrągłe w guzik zapięte usta umazane marzeniami-pycha lody obtoczone w piasku co z zgrzyta w mleczakach -pyskate i pyzate łażenie po dachach na wysokościach a kiedy piłka leci hen do nieba proch unosi się w powietrzu wiem- cykliczność i nie będzie inaczej bo pieluchy były zarzygane nie brudź ziemią łapek
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zupełnie nie rozumiem tych "zarzyganych pieluch", mogę co najwyżej dywagować (pijak w rodzinie, przemoc?). Poza tym jeszcze pytanie: czy to celowe przejaskrawienie? Czy rzeczywiście chciałaś, żeby cała nastrojowość wiersza uleciała? Może poszukaj jakiegoś innego rozwiazania - no naprawdę, nie tyle pieluchy, co właśnie to "zarzygane" budzą we mnie zarzenowanie (ale to może też dlatego, że na ogół jestem przeciwnikiem wszelkich wulgaryzmów w wierszach). Podsumowując: wiersz jest b. fajny, b. mi się podoba jego atmosfera. Trzema pierwszymi strofami - moim zdaniem - udało Ci się zbudować niezwykle intrygujący obraz, plastyczny, ale z niedomówieniami, pogodny i "dziecięcy", lecz z odcieniem szarości i rezygnacji. Mam po prostu to podwórko przed oczami. Ale po kiego diabła zarzygane pieluchy?! :)
pathe Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 też nie lubię wulgaryzmów w wierszach i nie tylko zresztą. to taki eksperyment. celowe zepsucie nastroju choć zwiastuny smutku jak zauważyłeś pojawiały się już wcześniej. mali chłopcy z tego podwórka nie mogą mieć takiego dzieciństwa na jakie zasługują bo- no właśnie ich rodzice dają przykład taki i owaki. zarzygane miało być mocne i budzić właśnie wstręt. ale miło, że choć trochę się podoba. :)śle
Rekomendowane odpowiedzi