Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 dla Kobiety której nie powiedziałem w końcu musiało się stać. fazy oczywistości skorygowane przez niedonoszony sen. kilka dni kiedy oczekiwaliśmy narodzin innych planet - umierając i budząc się cyklicznie. pamiętam puste butelki i późniejszego o kilka miesięcy smsa „to nie była żadna cipka tylko anka”; utwierdzanie się brakiem pewności. z dnia na dzień łóżko wędrowało coraz dalej. próbowałem dotykiem kreślić nieprawdopodobieństwo w indeksie własnego wspomnienia. chciałem uwierzyć w burze i koty. aż przyszło mi szukać własnego odbicia w asfalcie jak w lustrze dalekim od światła. z wiersza wykreślać przymiotniki.
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 surówka. pomocy wołam.
EWA_SOCHA Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 fazy oczywistości skorygowane pamiętam puste butelki i późniejszego o kilka miesięcy smsa ->puste butelki i spóźniona o kilka miesięcy wiadomość... ...utwierdzanie się brakiem pewności. z wiersza wykreślać przymiotniki. dalekie od szeroko pojętej poezji...( szczególnie treść smsa ;) )
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. witam. nie mogę skorzystać z żadnej propozycji poprawki z prostego powodu: wszystkie są głoopie :). wiadomość nie była spóźniona, celowo jest utwierdzanie się brakiem (między 'utwierdzaniem się' przy czymś/kimś, a utwierdzaniu w kimś/czymś jest subtelna różnica). 'a' niepotrzebne, bo ostatni wers można traktować jako wyrwany z kontekstu, jako symbol, bądź autoocenę. niemniej: dziękuję za lekturę i poświęcony czas. PS. treść smsa to moim zdaniem czysta poezja ;)
EWA_SOCHA Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 no fakt głoopie... a wiersz taki moondry...
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. proszę się nie oburzać tylko 3 razy zastanowić przed dodaniem komentarza. serdeczności ślę.
EWA_SOCHA Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 "proszę się nie oburzać tylko 3 razy zastanowić przed dodaniem komentarza." wzajemnie, szczególnie, jeśli ktoś chce tylko pomóc, a nie przeniknął zamierzeń autora... pozdrawiam eva
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. obawiam się, że nie ma Pani racji. tragedią dzieci szkolnych jest to, że nauczyciele zaczynają interpretację wiersza od pytania 'co autor chciał powiedzieć?'. a zamieszczając wierszyk tutaj pytam głownie o wrażenia kogoś, kto stoi obok i ewentualne propozycje poprawy szczególików. pozdr.
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ależ: wdzięcznym za każdą pomoc. nawet jeśli nie okaże się pomocna ;p pozdr.
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hm...mnie tak nie uczyli, a pod zamierzeniem rozumiem emocje. obok- a ja nie jestem obok? hm...obawiamsie ze lepiej usunac te/ albo ta konwersacje.
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. obawiam się, że nie ma Pani racji. tragedią dzieci szkolnych jest to, że nauczyciele zaczynają interpretację wiersza od pytania 'co autor chciał powiedzieć?'. a zamieszczając wierszyk tutaj pytam głownie o wrażenia kogoś, kto stoi obok i ewentualne propozycje poprawy szczególików. pozdr. hm...mnie tak nie uczyli, a pod zamierzeniem rozumiem emocje. hm... więc miała Pani szczęście. zamierzenia->emocje - rozumiem, ale znaczenie jest dla mnie bez znaczenia. podoba się Pani wierszyk, lub nie. w tym istota. a autor ma prawo zapytać tylko: dlaczego?
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 a dlaczego usunąć?
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 zamierzenie- znaczenie. pierwsze pytanie- jaka jest sytuacja liryczna i kim jest podmiot liry. sie podoba(?) emocja. a czy ona podlega ocenie tak lub nie? wazne ze przemawia. dobra jestem kolejny gloopol. bey usunąc? bo jestem glupia. i sie wydurniam. ale oczywiscie najpierw myslec potem pisac. a wiersz skupil moja uwage ze wzgledu na 'wyrazistosc'.
Arena Solweig Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Dla mnie bardzo trzeźwo napisany, z wielka dozą dystansu, który jednak (może to wina tych przymiotników, których brak – na szczęście! ) jest pełen treści międzysłowia. Lubię takie pisanie. Szczególnie trafia ostania „zwrotka” – zapowiedź jakby dalszych „wieczorów”. Jedno ale : -„ utwierdzenie się brakiem pewności” – sens czysty ale nieczysto drży, za „winnie”. Ach, jeśli już na siłę szukać – to te koty i burze – tak jakby spadły nagle, przynajmniej dla odbiorcy (znaczy mnie), bo wytyczyłam sobie równoległą ścieżkę. Pozdrawiam serdecznie Arena
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ależ; proszę sobie nie schlebiać ;p
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wow. ucieszonym pierwszym zdaniem - dziękuję. koty i burze - nawiązanie do piosenki Jackowskiej - faktycznie prywata, ale nie wywalę. pozdr.
Arena Solweig Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie znam, no tak - dzieciństwo miałam wczesno - kołysankowe. Re - aprobata! Pozdr. AS
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie znam, no tak - dzieciństwo miałam wczesno - kołysankowe. Re - aprobata! Pozdr. AS proszę :) : Jeśli chcesz żebym cię kochała Musisz najpierw poznać mapę mego ciała Zejść na samo dno serca zgubionego Znaleźć dla mnie coś naprawdę pięknego Musisz polubić koty i burze Milesa poetów i kolor niebieski Zataić słowa które mówię w nocy By nikt nie poznał ich treści Jeśli chcesz żebym cię kochała Musisz znać język gestu i wymowę spojrzeń Mieć serce jaskółki i potęgę góry Twardo stać na ziemi ale z głową w chmurach
pathe Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 ciekawe ile tych butelek było przez te miesiące;).nie będę poprawiać, ale że się podoba to napisać muszę.i te koty, burze(i kolor niebieski) piosnkę znam, ale sama bym nie wpadła. pozdr
Jerzy Rybak Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. mało ;p a słowa piosenki proszę traktować, jako bonus. pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi