Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to ruszaj złości
moje wredne myśli
zabierz tam gdzie możesz
powiedzieć pokuta sie spełnia
i koniec już widać

z daleka trzęsiesz wyobraźnią
mieszasz
fakty sprzedajesz urealniasz
iluzje
dziś po przeciwnej stronie wzeszło
słońce - cienie wciąż przede mną
choć do przodu idę sama pewnie
zachód spełni się w połowie

po wszystkim gdy złość pojechała
na czystym obrusie zostały plamy
nie wybielam niech zostaną - na pamiątkę

Opublikowano

Pierwszą strofę bym usunęła, jest gorsza od 2 i 3 i obniża moim zdaniem wartość całości.

z daleka teraz trzęsiesz
moją wyobraźnią mieszasz
fakty a iluzje mają moc realną dziś po przeciwnej stronie wzeszło słońce - cienie wciąż przede mną
choć do przodu idę sama pewnie
zachód spełni się w połowie

Pozdrawiam
eva

Opublikowano

Ewo nie wiem jak wszystkim dogodzisz ,ale mi bardzo
podoba się ostatnia.Ciekawy pomysł z plamą na obrusie.
A nawiasem mówiąc ja również zastanawiam się czy pisać w W.
Wiersz jest tu kilka dni i ma mało koment. Jak umieszczony w P.
to odsyłają do W. Błędne koło.
Ale uśmiecham się do Ciebie:))))))))))))

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Minister*             Kultury i Dziedzictwa Narodowego - Hanna Wróblewska - przyznała w rozmowie z brytyjskim dziennikiem - "Financial Times" - resort przygotowuje plan ewakuacji najważniejszych polskich dzieł sztuki na wypadek rosyjskiej inwazji - dodała:             Nasze muzea nie mogą już działać w ramach teoretycznego pojęcia bezpieczeństwa!             I dokładnie wyjaśniła, że prowadzi rozmowy z władzami innych państw, które mogłyby przyjąć ewakuowane dzieła sztuki z około sto sześćdziesięciu instytucji prowadzonych przez Państwo Polskie i oprócz obrazów, rzeźb i rękopisów - plany obejmują również rzadkie książki, archiwalne fotografie i instrumenty muzyczne, oczekuje: w ślady władz państwowych pójdą prywatne muzea, galerie i archiwa.             Plan, który ma zostać sfinalizowany do końca roku - jest częścią szerszego programu bezpieczeństwa rządu premiera Donalda Tuska i obejmuje on wzmocnienie ochrony polskich granic, podwojenie liczebności Sił Zbrojnych Rzeczpospolitej Polskiej do pięćset tysięcy żołnierzy i aktywację Obrony Cywilnej - przypomniał internetowy dziennik.             Nad projektem resortu kultury czuwa Maciej Matysiak - były pułkownik armii, który był zastępcą szefa polskiego kontrwywiadu wojskowego, obecnie kieruje on departamentem bezpieczeństwa i zarządzania kryzysowego - został utworzony w ramach ministerstwa kultury - minister Hanna Wróblewska:           Po prostu potrzebowaliśmy osoby, która pracowała w wojsku polskim i zna zakamarki zarządzania kryzysowego.             Plan bazuje częściowo na doświadczeniach zdobytych w trakcie udzielania pomocy Ukrainie w relokacji jej dzieł sztuki po rozpoczęciu przez Rosję inwazji, minister Hanna Wróblewska dodała, że działania resortu obejmują też aktualizację dokumentacji - konieczną przy późniejszym ściąganiu do kraju wywiezionych dzieł.             Hanna Wróblewska przyznała: podobne działania podejmują władze Litwy, Łotwy i Estonii, zaznaczyła, iż jednym z większych wyzwań jest określenie, które dzieła sztuki winne być zakwalifikowane do kategorii priorytetowej ewakuacji i podsumowała:             Nie ma takiej możliwości, aby wszystkie narodowe skarby ewakuować...             I brytyjski dziennik przypomniał: Polska nadal walczy o ściągnięcie dzieł zrabowanych w czasie Drugiej Wojny Światowej.   Źródło: Defence24    *zrobiłem drobną edycję - treść bez zmian    Pułkownik Łukasz Wiesław Jan Jasiński Herbu Topór 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

I mnie. A co mi tam.
    • @Annna2 Bardzo ciekawe doświadczenie, to prawda. 
    • @Robert Witold Gorzkowski  dziękuję Robert za to
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...