le_mal Opublikowano 7 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 warta tyle co uścisk dłoni mówią że silniejsza od skały choć gesty zawiodły zdradzona kochanka upokorzona dziwka ważona lekce jak zbity pies i łzom już nie wierzę jak poznać czy prawdziwe
le_mal Opublikowano 8 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Tytuł nie jes trafiony,ale zmienić nie można. Mam na myśli zdradę w przyjażni.
Lady_Supay Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Bardzo mi się podoba I strofa, gorzej z II, a pointa trafiona. Zrób coś z drugą, gdyż dziwnie brzmi, np: zdradzona kochanka - kochanka ma swoje nasycenie i to raczej z nią się zdradza; upokorzona dziwka - to już lepiej, choć za bardzo soczyste i pospolicie potoczne do całości; ważona lekce, brzmi zbyt komicznie w opozycji do zbitego psa. No i tytułem - fakt, odkrywa wszystkie karty. Pozdrawiam :)
le_mal Opublikowano 8 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Pierwszy mój zamysł----zdradzona żona--ale jakoś kiepsko brzmi. ---lekceważona jak pies przy śmietniku ---lekceważona jak zbity pies Może tak będzie lepiej.
Lady_Supay Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Masz rację "zdradzona żona" - kiepsko brzmi, tak jak "lekceważona jak zbity pies"...Hmmm..., a może tak jakoś, cycóś: zdradzona niewiasta (przyjaźń, to r. ż., a co;)) odepchnięta jak pies zlekceważona kochanka Pokombinuj, bo w tych związkach jest pole do popisu.
le_mal Opublikowano 8 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 zdradzona niewiasta-ok zlekceważona kochanka-zgadzam się odepchnięty pies-zbyt mało emocji(r. m.) Kusi mnie ''dziwka''-wydaje się ,że dziwka nie ma godności, dlatego 'dziwkę'trzeba bardziej upokorzyć.
Krzysztof Wysocki Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 dziwka za bardzo krzyczy - to słowo zdradzona kochanka? - jesli już to porzucona zdradzamy, gdy komuś przysięgamy wierność i nie dotrzymujemy słowa jak zbity pies kochana, tulona, pieszczona (zbity pies poprzez jego doznania nie może być kochanym a jest i tu paradoks pasujący do "zdradzonej kochanki") chyba sie zamotałem ... pozdrawiam
le_mal Opublikowano 8 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 ''porzucona kochanka zdradzona niewiasta odepchnięty pies''---pies cierpi bo wiernym przyjacielem jest. Proszę o akceptację lub nie.
Krzysztof Wysocki Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 pies - przyjaźń kochanka - to chyba nie przyjaźń
le_mal Opublikowano 8 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Ale co czuje porzucona kochanka?-upokorzenie,rozpacz,nie może pogodzić się z sytuacją.
le_mal Opublikowano 9 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 warta tyle co uścisk dłoni mówią że silniejsza od skały choć gesty zawiodły porzucona kochanka zdradzona niewiasta odepchniety pies i łzom już nie wierzę jak poznać czy prawdzwe
porpsy Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Ciekawy motyw, słabością jest oderwanie uczuć od osoby, raz - wątek zdradzającego, innym razem - zdradzanego. Zdradzający wydaje się znikać z pola widzenia, zdradzany uprzedmiotawiany... Uogólnienie zjawiska emocjonalnego do czegoś ponadjednostkowego rozmywa zrozumienie tegoż. Przyjaźń lub zdrada w przyjaźni okazuje się być błędnym rozpoznaniem... zdrada pretekstem lękowego działania ofiary, wzbudza litość. W konsekwencji ofiara błędnych rozpoznań przestaje wierzyć w skruchę, lub, co gorsza, wierzy: socjopacie. Może tytuł: Wiktymologia - byłby odpowiedni?
le_mal Opublikowano 9 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Porpsy! dzięki za podpowiedź ,''wiktymologia'' chyba zaostro. Wiersz jest w dziale P . pozdrawiam .Fajną masz stronę.
porpsy Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 z działu P przyszedłem tutaj, za Twoją wskazówką :) To prawda, że ostro, poza tym, także niepoetycko... W dziale P. kombinowałem trochę i doszedłem do Twojego podtekstu o zdradzonej przyjaźni, więc nie o przyjaźni... może w tym kierunku bym poszedł.... może jest jakiś odpowiednik dla zdradzonej... może: - o zdradzonej
le_mal Opublikowano 9 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Tak dokładnie-o zdradzonej.Tytuł z warsztatu był nieprzemyślany.Zastanawiam się tylko czy warto jeszcze sklejać taką przyjaźń?
porpsy Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 przyjaźń był iluzją, sklejeniu mogłaby ulec nadzieja na przyjaźń, widać kochanek, właściciel psa, czy nawet mąż - nie mogą z faktu, że zaistnieli, aspirować do rangi przyjaciół w tych rolach.
le_mal Opublikowano 9 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Dzięki wielkie .Miło gawędzić z Tobę. Do następnego.Pozdrawiam ciepło.
Rekomendowane odpowiedzi