M._Krzywak Opublikowano 3 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Przerywa – pomimo wysiłku ląd zbyt odległy – by dopłynąć mając skrzydła przypięte do ramion. Rzekł Dedal: „płyń, synu mój”. On: „aniołem jestem. Nie wypada”. To nic, że spada, to prawa grawitacji, ani, że wzlatuje. To ptaki. Rolnik orze pole.
Yasioo Zimiński Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 w wierszu jaknajbardziej pierwsze dwie strofy. trzecia niepotrzebnie co literke poprzecinana przecinkami:D (po "ani" chyba niepotrzebny), ale ogólnie też jest ciekawa...tylko ten rolnik taki jakiś odewany od reszty. pozdro
Krzysztof Wysocki Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 cytowanie postaci w tak krótkim tekście to wielka umiejętność, wydaje mi się, że tu to się nie udało ale jest dobre, uwspółcześniony mit poprzez orzącego rolnika - super tak to pojąłem pozdrawiam
Yasioo Zimiński Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja chyba tego rolnika nie zczaiłem. w kazdym razie nie odbieram go jak przedmówca.
M._Krzywak Opublikowano 3 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. panie Krzysztofie - ten cytat to nie cytat, taka moja wersja zdarzeń. Aczkolwiek nie upieram się, że to arcydzieło i pozdrawiam serdecznie:)
stanislawa zak Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 rolni orze, gdy opadają mu "skrzydła"?- he he, tyle dwuznaczności ukryłeś pięknie pod pokrywą wzlotów i upadków- problemy? pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 3 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. starałem się cos napisac w koncu, bo ostatnio same upadki :)
stanislawa zak Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 głowę noś wysoko, nie patrz pod nogi a nie upadniesz, he he, wiosna sprzyja przemęczeniu, nic na siłę, pozdrawiam gorąco!
Espena_Sway Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Michale, właśnie skojarzyłam z obrazem, tylko nie wiedziałam czyim ;). o ile się nie mylę, to wiersz o tym obrazie też jakiś powstał. całość podoba mi się, krótko i treściwie pozdrawiam serdecznie Espena Sway :)
Letnia sukienka Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Michale, trudna sprawa ten wiersz. nigdy nie lubiłam Ikarów i aniołów w tekstach literackich. ale twój wiersz jest tak zachęcający, że próbuję podejśc do tego inaczej i z rezerwą. wykonanie jak najbardziej. pomysł też. pzdr lucy
Ewa Rajska Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 ja się nie znam, ale będę się czepiac na siłę: dlaczego "pomimo wysiłku"- pomimo oznaczałoby tu jakąś sprzeczność, a to, że on przerywa jest chyba dość naturalne. gdyby np było, że "leci nadal pomimo wysiłku"- byłoby to jak najbardziej na miejscu. jakie "prawa grawitacji"? jest jedno (niedawno mnie tu zjechali za to, to się teraz pilnuję:) -więc zmień na "prawo". poza tym przed "ani" nie daje się przecinka, chyba, że mamy "...ani...,ani..." no to wtedy przed tym drugim. rzeczywiście wszystko lotne tylko ten rolnik taki przywiązany do ziemi, ale to daje fajny efekt:) a tak poza tym to bardzo fajny wiersz:) nie przejmuj się moimi komentarzami, bo ja się nie znam:) pozdrawiam ciepło:) ER
Arkadiusz Nieśmiertelny Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Rolnik to ma związek z obrazem, jak mniemam? Wiersz mi się bardzo podoba. pozdrawiam /Arek
M._Krzywak Opublikowano 4 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 to zaskocze trochę, bo tekst impulsem do tego tekstu była czytanka łacińska :) Ale dzięki za pozytywny odbiór i pozdrawiam.
Eugen De Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Michale temat jak najbardziej. Polecam ci wiersz Audena "Ikar" napisany właśnie w stosunku do obrazu Brueghel'a. W konwencji - jakby idea latania nikogo nie interesowała, odkrywca umiera sam, nikt mu nie śpieszy na ratunek - kazdy zajety swoją rolą, i rolnik, który orze, i ludzie na stateczku, a nawet natura! SAMOTNIK umiera ze swoja IDEĄ!Pozdrawiam.
Nechbet Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 motyw Ikara ciągle żywy i nawiązanie do obrazu "Upadek Ikara" Bruegla, fajniutki wierszyk ;-) pozdrawiam cieplutko, buziaczki:*
Rekomendowane odpowiedzi