Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

krata-prycza
raz
krata-prycza
dwa

Takich zwyrodnialców powinni
od razu zabijać.
Gdzie tam zabijać, panie,
to za łatwo. Bić, panie, bić,
ale do krwi. Codziennie.

krata-prycza
trzy
krata-prycza
cztery

Nie wolno używać przemocy
w czasie przesłuchań.
wobec więźniów.

krata-prycza
pięć
krata-prycza
sześć

Każdy powinien mieć szansę
poprawy.
Każdy powinien mieć szansę

krata-krata
osiem

Nie wafluj się z cwelami
cwelem się jest przez całe życie
to idzie za tobą wszędzie
Nie wafluj się z cwelami

krata-krata
dziesięć

Więźniowie świadomości.
Oni nie uciekną
ja mogę
ale po co.

krata-krata
dwanaście

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Trudno mi nie skojarzyć z „Celą nr” (przedsięwzięcie realizacyjnie niedociągnięte), a i z piosenką Kory (chyba już bardziej udana niż tamten program). Ale do wiersza:

Od początku do końca starasz się konsekwentnie, wszelkimi środkami trzymać jak najdalej od prostego wydźwięku publicystycznego – no i to moim zdaniem nie zawsze wychodzi, wręcz jakąś przekorą rzeczy. Przebija ona paradoksalnie przez kontrasty stylistyczne kolażu „cytatów”, refrenowość dosadnych, szorstkich lajtmotywów, emfazę (jednak, mimo ogólnej ascezy metody) powtórzeń i wyrzutni. Dlaczego? Chyba przez takie uboczne rozedrganie między ostentacyjnie realistycznymi kęsami (kąsającymi) społecznych półprawd a próbą chłodnej konstatacji; może przez zbyt mechaniczną próbę przerzucenia kunsztownego planu na rzeczywistość tekstu, już komunikatu, werbalnego k o n k r e t u. Opatrzyła się już także tak klasyczna technika montażu (zestawy sugerujące).

Trudno natomiast nie docenić zmysłu dramaturgicznego, realizującego się w kontrolowanym wielogłosie, w tej swoistej „mszy trędowatych”. I jeszcze – owa żywa demonstracja tego, jak cienka jest skóra sumienia i nierzadko zamglony wzrok sędziów.

Bardziej czepialsko tym razem – pozdrawiam :)