kall Opublikowano 6 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 kiedy śpisz - świat odwracasz jedną senną pozycją jak czarodziej zmieniasz punkt widzenia strojąc się w nowe aspekty ciekawe - czasem wystarczy na ciebie spojrzeć by się zawiesić nad światem a gdy tak przewracasz oczami - jakbyś ustawiał kolejne dni pod niebem - czarnymi skrzydłami rozciągasz się w czasie i za nim powoli zaciemniasz mój światopogląd wiszący gdzieś obok ciebie
Eugen De Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na czym polega odwracanie świata "senną pozycją"? nie rozumiem. Co to jest strojenie się w "aspekty"? Opowiadasz o jakims czarnym, który zawładnął twoim światopoglądem i masz wątpliwości, to wypowiedz to prościej. Za dużo tutaj podwieszania, odwracania, ustawiania, wieszania... Pozdrawiam. Pa.
Tali Maciej Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 a moim zdaniem to jest świetne porównanie z wykorzystaniem "Batmana" bo i temat orginalny i szata słów też wyszukana ogólnie jestem na plusie nisko się kłaniami pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Nie jest to wiersz rzucony ot tak sobie, to widac. Koncepcja, pomysł, troszeczkę logika jest zwirzchona. Przykład - jeżeli nietoperz jedną senną pozycją odwraca świat, to tylko raz zmienia punkt widzenia świata. Czyli to nowe nie jest takie nowe. A człowiek ma wszakże cztery boki - zmienia świat na cztery sposoby, albo pięc, bo można spas na siedząco, np. na wykładzie. Ale plusik jest... Pozdrawiam.
kall Opublikowano 7 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 dzięki za wizyty i komentarze ;) eugen de : tytuł dużo mówi. nietoperz. liryczny opis jego życia w porównaniu z moją egzystencją ;) czasami lepiej jest spojrzeć na wszystko 'z góry' - odwrócić świat na chwilę. tak jak 'batman' ;) poza tym nie lubię zbytniej prostoty w wierszach. wolę trochę pogłówkować zanim odgadnę sens. tali : miło, że znalazłes tu coś dla siebie. niezmiernie miło ;) m. krzywak : przeciez punkt widzenia można zmieniać codziennie : rano masz inny, zasypiasz - czyli go odwracasz (nietoperz:); później twój masz jeszcze inne spojrzenie na świat - znów odrwacasz itp. bardzo wiele sytuacji można rozumieć na miliony sposobów ;) i każde rozumienie jest nowe ;) jeszcze raz serdeczne : dziękuję :) (dzisiaj specjalne, pełnoletnie ;) pozdrawiam kal.
Dariusz Sokołowski Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Podoba mie się pomys. Łamiesz czasem niepotrzebnie wiersze i odwracasz szy. Kolejny rzut oka "obróconego" niekoniecznie nietoperza staje się w zdaniu nielogiczny. Może lepiej odciąć czarodzieja, sama widzisz, że jakby z innej bajk. I do tego "aspekty" są niedookreślon. Ewentualnie zrezygnować całkiem ze "strojeni. A" najlepiej nie mówić nic o powierzchowności nietoperze. Jestem z. Ale do uabstrakcyjnienia płońty zalecam użyć "nasłuchiwani. A"le ogólnie plusow. Osobiście popieram właśnie takie pisanie - jedną metaforą.
Eugen De Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Jeszcze raz zaglądam pod ten wiersz, bo nie daje mi on spokoju. Generalnie - jest o odwróconym świecie - czy lepszym? O odwracaniu naszych spraw do góry nogami i zaciemnianiu sobie jasności widzenia, o komplikowaniu własnych dróg?! "Światopogląd wiszący" tak jak nietoperz- czy jest to oglądanie świata z góry? Raczej widzenie "boczne" albo poprzez górną powiekę i ponad czołem czyli utrudnione!Czytelnik jest prowadzony drogą "odwrotności" Trudne, ale może ciekawe i ciemne> Pozdrawiam.
Arkadiusz Nieśmiertelny Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Początek wspaniały, dalej na bardzo wysokim poziomie... więcej takich wierszy! pozdrawiam /Arek
Rekomendowane odpowiedzi