Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

barbarzyńca

Rekomendowane odpowiedzi

przychodzę z asymetrycznej północy,
gdzie szarość tylko w rozdarciu kokonu
snu.

tu pajączyna asfaltu - przemocą...
tu linie - w horyzont gwiazdy - stal chcą nieść.
tu!

korzeń placu-gałąź ulicy-owoc...
"po owocach ich poznacie"
-dokądś mnie przywiódł? - Piłacie,
obmyj dłonie, zwolnij miasto-owoc.

to ja spróbuję.. raz kozie śmierć.. ale nie pokolei..
Piłat- stanowienie prawa, on tu rządzi, obmyj dłonie- zmyj grzech.. zwolnij miasto od prawa od struktury..hm..kurcze
przychodzę stamtąd, gdzie szarość tylko w rozdarcie kokonu snu- czyli mało tej szarosci jakby "raj"- ciepło, piękno, dobro, idealy..
tu- stal= ciężkość, przyziemność,a chcą do gwiazd- h... jedne.
pajęczyna przemocą- jestem delikatny.
Dokąść mnie przywiódł? kto pyta?- tu tkwi klucz. Jeszua? Piłata? a moze nie Piłata, on tylko się do niego zwraca..
A barbarzyńca? może tak przewrotnie.
myślę,myślę.. nie wiem.. wie wiem.. a to można przesłać na konkurs interpretacji wiersza ..:)
za skomplikowane jak dla mnie. pozdro

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

jeśli Ty spróbowałaś, to i ja spróbuję:)
Piłat - nie wydaje mi się, żeby Piłat tu "żądził"... przynajmniej nie widzę tego w tekście...
Kokon Snu - zdaje sobie sprawę, że to wyrażenie z tych wycieruchowatych:) Piłat dla Ciebie był skrajny i Północ też chcesz uskrainić... uwierz mi, to nie jest rustykalno-rusałkowaty świat; ideałów, piękna i dobra może (ja nie wiem jaką miarką mierzyć) i jest tam odrobinę wiecej, ale nie w tym rzecz. To tylko tło, to tylko Peel.
Cholerna przyziemność, cholerne linie, stalowe linie nie chcą do gwiazd... one zmieniają naturę, zmieniają miejsce położenia horyzontu (przypominam, że jest to linia styku niebunia i ziemuni), horyzont jest teraz nie przed nami, a nad nami:(

Scenę z Piłatem i tym, którego tak ładnie nazwałaś Jeszułą... zostawiam Miastu, barbarzyńca nic nie rozumie.

pozdrawiam Novak