Justyna Piórkowska Opublikowano 18 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 To jest ta chwila ciszy Pośród której przewija się czas I konary drżące pod ciężarem liści. W tej chwili wody strumień umyka, Przemywa brzeg i ciało zanurzone. Lekka bryza rozwiewa włos. Ptak na gałązce radośnie śpiewa I w trawie świerszcz podnosi głos. To jest ta ciszy chwila Pośród której czas się zatrzymał I tonie, jak i ja tonę Zakochana w tym spokoju błogosławionym, Uzależniona od powietrza, Skazana na wolność wyrokiem prawomocnym Biegnę polem pośród zbóż, tam Gdzie zegar wyznacza start. Nie chce wcale rozpoczynać wyścigu – Kocham ten letarg i ciężkość słów Zawieszonych na wigilijnej choince
Yasioo Zimiński Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 pani Justyno, dużo radości mi pani sprawiła tym wierszem. czytałem przy muzyce zespołu ŚCIANKA i jakoś tak świetnie się zgrało. podobało mi się bardzo. słowa celnie trafiaja w głowe poruszając wyobraźnie, wchodząc w nią. ładnie, ładnie. życze sobie więcej takich. pozdrawiam serdecznie:)
Yasioo Zimiński Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 aa...świetnie zastosowała pani inwersje na poczastku trzeciej strofy. taki prosty zabieg a dużo zmienił:):)
Tali Maciej Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 jeżeli na to spojrzeć od strony od której Yasiooo to rzeczywiście tekst ma w sobie coś melodyjnego, frazy płynnie wypływają dźwięcząc , plus od strony poezji śpiewanej, lecz jeśli chodzi od strony wczytania się w wiersz to wydaje mi się, że użyłaś zbyt wielu słów, podałaś całość na tacy zabierając czytelnikowi pole do interpretacyjnego popisu no i puenta jakby zerwana z choinki ni z gruszki ni z pieruszki nisko się kłaniam i pozdrawiam
kall Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 hm. powiem tak. do początku trzeciej strofy byłam bardzo na tak [ apropos : dwa pierwsze wersy w 3. są niesamowite. proponuję spróbować ułożyć wiersz 'wokół nich';)]. jednak później coś się zepsuło. zabrakło magii, wspomnień. no a już wigilię wciągać - przesada;) Maciek ma rację - a co ona ma do tego ;) proponuję troszkę dopracować, a będzie ok ;) pozdrawiam kal.
Rekomendowane odpowiedzi