Natalia Paź Opublikowano 14 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Nie jestem pewna czy pisze we wlasciwym miejscu, ale chcialabym zapytac czy ktos spotkal sie z przedstawieniem kwiatow (bedacych roslinami zielnymi) w poezji? Interesują mnie artystyczne wizje przedstawiania bylin (w poezji, w malarstwie, muzyce...), i wlasnie zabralam sie do ich poszukiwania.
le_mal Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 byliny -to rośliny wieloletnie,łatwo można je rozmnażać. w malarstwie spotykany temat. jeśli chodzi o poezję to myślę, też można ,byle oryginalnie .
Piotr Sanocki Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Gdzieś w czyimś wierszu pewnego Forumowicza się na nie natknąłem... hmm może nawet mam w ulubionych. Zaraz tam poszperam ;) Pozdrawiam serdecznie
Piotr Sanocki Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Niestety nie mam żadnego z "bylinami" ;)
Brygida Konia Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 http://najeli.prv.pl tutaj jest kilka wierszy o kwiatkach wejdź w "radosna twórczość", potem w "poezja", potem w "poezja kwiatowa" :)
joaxii Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 http://www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?dz=strony&op=pisz&lang=&id=326 Wystarczy wrzucić w googlach "wiersze o roślinach". Umiejętność samodzielnego wyszukiwania informacji to też sztuka. Pozdrawiam, j.
jacek_sojan Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Sporo wierszy o ziołach, roślinach, bylinach można znaleźć w starych numerach "WIADOMOŚCI ZIELARSKICH" - najczęściej na ostatnich lub pierwszych stronach; warto przejrzeć pod tym kątem miesięczniki z lat 80 - 2002. Obecnie miesięcznik jest zawieszony - wiadomo - trzeba nowe dywany na nowe gabinety...
jacek_sojan Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Maria Pawlikowska-Jasnorzewska KWIATY MIĘSOŻERNE Krwi muszej chciwy kwiecie! o UTRICULARIO! bańkami rozwieszona na cienkich łodygach, czatująca wśród bagna sennego malarią, pocąc się strachem głodu, który w miód ostyga... NEPENTHES! o nieświęty! konewko zdradliwa, pianami wyścielone miejsce zatracenia, pełne niestrawnych skrzydeł na dnie pod pokrywą... DROSERO!...PINGUICULO! BYBLIS!...SARACNIO!... Wyrosłyście wśród puszczy, zbroczone krwią sarny, którą złowił w pościgu szalejący tygrys i krwią tegoż tygrysa - /przez wrzeszczących czarnych zabitego, gdy z łupem płowe kończył igry.../ W głuchym wstydzie za siebie, ludzie i tygrysy zwisacie, pąk mrówkojad i kwiat-muchożerca, haniebnie przekroczywszy anielskie przepisy nakazujące kwiatom POST I WONNOŚĆ SERCA ------------------------------------------ WIERSZ zamieszczony po raz pierwszy w "Wiadomościach Literackich" w kwietniu 1934 r; a wypisany tu z rozdziału "Wiersze rozproszone" zbioru wydanego pod tytułem "Poezje - tom 2, przez Spółdzielnię Wydawniczą CZYTELNIK. 1958. WARSZAWA. Wydanie I Zamieszczona na końcu "Nota edytorska" jest niepodpisana, zatem należy ją traktować jako notę redakcyjną. W tymże zbiorze wierszy o bylinach, kwiatach i ziółkach jest więcej. S.J. Dużymi literami są wypisane rośliny /w wierszu tak jest jak w oryginale/, oczywiście - po łacinie. Polskie nazwy należy szukać w encyklopedii.
Rekomendowane odpowiedzi