Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

zwykle w niedzielę

Rekomendowane odpowiedzi

między piątym a szóstym cyklem
przebywania we śnie widzę boga
jak nakłada makijaż na pobladłe
policzki i wyschnięte usta
jak drżącą dłonią poprawia siwe
promienie aureoli jak gładzi
zagniecione fałdy koszuli
nocnej

cicho z lekkim strachem zamyka
oczy spuszczając z głów synów i córek

pięknie wygląda
[sub]Tekst był edytowany przez Wioletta_Szkaradowska dnia 11-12-2003 22:41.[/sub]

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jak ja nie lubię takiego słownictwa w poezji. Nie tyle prostackie, co małopoetyckie.
I poniżej, to "przebywania"... zlituj się Panie.

Dalej już w sposób dosłowny polemizujesz z doktryną Katolicką, czyż tak? (Ten Bóg w nocje koszuli kontra Bóg, który nigdy nie śpi)

Temat ciekawy, wiersz nie. Przede wszystkim słownictwo kuleje, wersyfikacja trochę naciągana, np. nie rozumiem dlaczego "zagniecione fałdy koszuli / nocnej" oddzielnie - pewnie miała Pani jakiś powód, ale ja go w wierszu nie znalazłem.
Osobiście zabrakło mi (przy takiej polemice), elementu absurdu, irracjonalności, przeplatanej z groteską i enigmatycznej pointy, uderzającej jak na ringu, czytelnika. Tak napisany wiersz nie zostaje w mojej pamięci.

s.m.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Przestaje czówać nad ludzmi. Udaje się na spoczynek i nie dba o ludzkość!!!
Dla mnie wiersz dosyć hmmm nieciekawie "ubrany".
Bo temet rzeczywiście świetny. Zawsze popieram takiego typu twórczość. TYm razem nie. Lecz jest to także rudny temat, więc mozna to i tak wytłumaczyć. Za ciężki kamień na barkach poety!!!

Dziuńka

Peace

toście mnie drodzy państwo zaskoczyli taką interpretacją. Aż mi się oczka rozwarły w zdumieniu. Ale wolno wam. Przecież wiersza nie można źle zinterpretować. Skoro wiersz nie broni się sam tzn. jest zły - nie tłumaczę zwykle swoich utworków. Mogę tylko powiedzieć, że w tym więcej jest człowieka niż boga ewentualnie Boga. Bo prawie go w ogóle w tym wierszu nie ma.

dzięki za poczytanie
pozdrawiam
Wiolka