Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Dźwięcznie

Rekomendowane odpowiedzi

''Wkradający się w uszy, unoszący ton''
- w tym wypadku rzeczywiście dźwięczny tytuł pasuje jak ulał. Problem tylko w tym, że nie jest to dźwięk miły przy czytaniu na głos.

jeżeli już stosujesz interpunkcję, to bądź konsekwentna. Jeżeli są kropki, powinny znaleźć się również przecinki. Chociaż nie wiem czy jest coś do odratowania.

''Potarganą struną wydobyłam szelest.
Wkradający się w uszy, unoszący ton
uśpił ciszę.'' - nie widzę sensu w takim zapisie. Nie mażadnej spójności; powiązania oddzielone są kropką.

zrobiłbym tak:

Potarganą struną wydobyłam szelest,
wkradający się w uszy; unoszący ton - a propos unoszenia, może ''dźwigający''?
- uśpił ciszę.
- unoszący' uśpił - za dużo u

dźwięk-pieśń
kroplę-strunę - tak wiem, wiem, że to może ''słabe'' rymy ale jednak rymy; z tego co zauważyłem na początku w zamyśle Autorki wiersz miał być biały.

Ogólnie utwór nie stanowi przynajmniej [u]dla mnie[/u] monolitu. Jestem na nie.
widać, że masz talent, mam nadzieję, że będziesz pisać coraz lepiej.

miłego dnia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• ,, Błogosławiony,  kto się boi Pana,, Ps.128    ja ty my  królowie świata  niedoskonałości  pokrywa dobra mina  lustro nie skąpi  obrazu zwycięscy  obawa utopią aż do...    upadki   uśmiech zasłania porażki  potęga świata zawodzi  nieliczni go zdobywają  rzeczywistość uczy pokory  stąd blisko do…  bojaźń Boża to nie strach  to droga przykazań  jedno życie  warto przeżyć je…  z Bogiem    12.2024 andrew  Niedziela, dzień Pański 
    • @Łukasz Jasiński że do bigosu należy dodawać grzyby prawdziwki a nie te zielone. A  palenie ziół nie zawsze jest dobre-pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• fatum   los co w gwiazdach zapisuje przyszłe dni  i niemrawo nabazgrolił tą niechcianą dolę  tak znienacka trzepnął  zamyślone życie powykrzywiał dziwne sny czy otworzył nowe drzwi...   z przenaczeniem  nie ma kpin   ************   Grudzień 2024
    • Poszukiwań ciąg dalszy. W poniższym fragmencie o ozdobach Bożonarodzeniowych, zwanych również kolędami. To już bliżej, chociaż jeszcze nie potwierdzenie.   "Ozdoby z opłatka zawieszone nad stołem wigilijnym miały zapewnić szczęście i powodzenie w nadchodzącym roku. Również światy, którymi dekorowane były zawieszane u sufitu podłaźniczki wykonane były z kolorowego ciasta opłatkowego. Pozostawiano je w izbach, zawieszone u stragarza, w pobliżu ołtarzyka domowego lub przy obrazach z wizerunkami świętych, dopóki nie uległy zniszczeniu co miało miało przedłużać dobroczynne działanie opłatków dla domu, mieszkańców i gospodarstwa. Wierzono, że jeśli muchy nie zjedzą tej ozdoby rok będzie urodzajny. W niektórych regionach ozdoby z opłatka wykonywano wcześniej, bezpośrednio po wizycie księdza z kolędą i dekorowano nimi izby. Na Podlasiu ozdoby te zwano były kolędami. Ozdoby z opłatków znane były od pierwszej połowy XIX w. na terenie całej prawie Polski,"   Źródło:

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ach, dziękuję!

Dziękuję! Brak wiary pomaga bardziej - w myśl zasady, że lepiej nie mieć oczekiwań i miło się zaskoczyć niż mieć oczekiwania i być później rozczarowanym Dzięki!
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...