Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@hollow man Motyw tego rannego Jelenia był też w ostatnim filmowym Murakamim zdaje się. To kolejny paradoks na temat ran i możliwości. I blizn też. To bardzo ciekawe zagadnienie, choć wierszy Dickinson przyznam się generalnie nie znam, choć słyszałem bardzo dużo dobrego na temat ;))))

Opublikowano

@Leszczym

Murakami... Niewiele daje nadziei.
Ludzie u niego są poturbowani, wyjałowieni, nawet rozpaczy pozbawieni. Bo rozpacz to wydatek energetyczny, na który ich nie stać i oznaczałaby, że coś wiąże ich ze światem. Dlatego nie czytałbym stojąc na parapecie.

Opublikowano

@Leszczym

O proszę, ja tu uderzam w wysokie, filozoficzne tony o przekraczaniu granic, a Ty od razu sprowadzasz to w zdecydowanie bardziej namacalne (nawet macalne)  rejony! ;))

Ale przyznaję bez bicia - lingwistycznie i biologicznie wszystko się zgadza. :))) 

Pozdrawiam. :))))) 

Opublikowano

@hollow man Przyznam, że mam nieco inny odbiór Murakamiego, ale faktem jest, że często jego bohaterowie mierzą się z dużymi kuksańcami losu.

@Berenika97 Ogólnie już dawno zauważyłem, że u mnie w twórczości miłość fizyczna jak najbardziej jest. I bardzo wiele tłumaczy. Tak już mam po prostu ;))) Pzdr. M. ;)))