Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jestem…

świadomością,
twarzą o rozmazanych rysach,
zygzakiem na powierzchni lustra

brakiem świadomości,
dryfującym głęboko, głęboko
pod taflą jeziora.

Połamane paznokcie,

Hałas z zewnątrz

samotnością,
chowającą się za drzwiami,
podglądającą spod drewnianego łóżka.

Głowa jest za ciężka,

Musiałabym sięgnąć
i poczuć.

Osłania mnie mięśniowa,

płócienna tkanina,
nieprzezroczysta i szorstka w dotyku.

Zanurzam w niej zmęczone ciało

młodością bojącą się starości,
żywym zwierzęciem,

dzikim, jeszcze nieoswojonym,
próbującym ominąć klatkę
i zmylić myśliwych

starością,
powolnym, lecz trwałym nurtem rzeki,
trochę niezgrabnym w rytmie.

świadomym wyborem,
stabilnym podmiotem

z poczuciem obowiązku w trzewiach

nieświadomym człowiekiem,
koszmarem, skradającym się,

drapiącym po plecach,
próbującym odebrać to,

co i tak już prawie nie oddycha

swoją wiarą,
błądzącą w plątaninie zgniłych bluszczy,
wsadzoną w labirynt pytań

i nieznanych odpowiedzi

ateistycznym przesłaniem,
tym, które nie odwraca wzroku,

gdy ktoś szarpie za rękaw
i ciągnie za język metafory

podobna robakom -
wijącą się na suchej powierzchni dżdżownicą,
bawiącą się w berka i przybijającą piątki.

Nurkuję głęboko i głęboko
do wnętrza glinianego kokonu.
Bawełniana pościel otula mnie od środka.

Robaki zjedzą mnie całą

......

zgaga

Edytowane przez Mel666 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Mel666 Rozległa introspekcja w wysublimowanej formie literackiej. 

Jesteśmy procesem, zapisem zmian - z naszej perspektywy, strumieniem świadomości = nie ma nas, jesteśmy niedefiniowalni. Jesteśmy też dzierżawcami materii, którzy nie płacą czynszu, lub... płacą w nieodgadniony sposób.

Ale - z zewnętrznej perspektywy - jesteśmy bytem koniecznym, dopełniającym wszechświat.

Dla nauki istnieje więcej pytań, tez i teorii, niż samych mierzalnych faktów. A skoro tak, to "ekonomicznie" jest dla człowieka samemu się zdefiniować, oczekując, że rzeczywistość udowodni nam fałsz. To prawie racjonalne. Dlatego istnieje filozofia i... poezja.

Pozdrawiam Serdecznie, Mel.

Opublikowano (edytowane)

@Mel666 Problem w tym, że nie jesteśmy w stanie się skutecznie odseparować :-) To może najlepsze są metody niefilozoficzne. Dać ciału(zmysłom), co mu się należy a umysł... przekupić prostą wizją panowania nad rzeczywistością. Hmm, jedno i drugie jest w "pocałunku".

Przy takiej aurze - na znak protestu (?) wyprodukowałem sobie rąbnięty rap:

Edytowane przez LessLove (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@LessLove To ciekawe. Nie myślałam o "pocałunku" jako o pojednaniu ciała i umysłu. W moim odczuciu ten konflikt nie daje się tak łatwo zażegnać.:) Poza tym panowanie nad rzeczywistością to tylko iluzja.

Opublikowano

@Mel666 Wiele teorii mówi, że nasza świadomość operuje na iluzjach i sama je wytwarza. Czy warto trudzić się nad esencją i płacić radości absencją? Nie jestem zwolennikiem głupoty ale lekkoduszności -taaak :-) wydało się. Nie lubisz być trochę nierozsądna, powierzchowna... choć w weekendy lub w środy rano?

Opublikowano

@LessLove Bywam nierozsądna, ale tylko w piątki ;) Chulaj dusza ;) Wracając do meritum: być może świadomość rzeczywiście bazuje na iluzjach i sama je tworzy... ale czy naprawdę wolimy fantazje od czegoś, co możemy dotknąć? I chyba właśnie stąd bierze się to pęknięcie...

Opublikowano

@Mel666 Tak, wolimy i to jest "skaza" człowieka, od czasów mitycznego Raju. Dlatego "dostaliśmy kopa" od właściciela.

Nie wolno religijnych tekstów traktować dosłownie, ale przenoszą idee archetypiczne na pewno :-)

Opublikowano

@LessLove mogę się z tym zgodzić. Gdzies przeczytalam, że człowiek jest z natury zły i, że bycie  dobrym to wybór.  Nie mówię, że fantazje są złe, ale czy powinniśmy być hedonistami? 

Piszę to jako ateistka:)

Kop od właściciela czasami się przydaje albo po prostu od przyjaciela;)

@LessLove świetny kawalek:)

Opublikowano (edytowane)

@Mel666 Dziękuję :-) Będzie ok. 10 kawałków, wrzucam stopniowo na emuze.me, a sam na YT. Dla zabawy:-)

A jeśli ktoś przy okazji zobaczy w tym jakąś myśl, to też dobrze. Ma być atrakcyjnie muzycznie.

@Mel666 W sumie, żadne założenie (Bóg jest właścicielem/materia (what?) sama się zarządza bez planu) jest dobra, jeśli pozwala nam uporządkować świat w swoich głowach.

@Mel666 Mel, bardzo oryginalnie piszesz, cieszymy się każdym Twoim wierszem.

Spadam już, spróbuję zasnąć. Nie wiem, czy prysznic pomoże czy zaszkodzi :-)

Dobranoc :-)

Edytowane przez LessLove (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

wiersz niezwykle refleksyjny, świetne metafory i poetycko bardzo dobry- uważam, że jesteś wyjątkowym człowiekiem, bo jesteś dzieckiem Bożym i  to przekonuje mnie o naszej tożsamości, a nie modne idee, które mnożą się bez liku, byśmy o tym zapomnieli...pozdrawiam serdecznie*