Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@aniat.

Ładnie.

Dodam jeszcze taką ciekawostkę: 

Nazwa miesiąca czerwiec wywodzi się od małego owada – czerwca polskiego (dawniej zwanego czerwcem). 

W tym właśnie miesiącu nasi przodkowie zbierali larwy i poczwarki tego pluskwiaka żerujące na korzeniach roślin (głównie czerwca trwałego). Po ususzeniu i starciu owadów uzyskiwano z nich cenny, intensywny czerwony barwnik -:koszenilę, używany dawniej do farbowania tkanin. Od tego owada pochodzi również nazwa samego koloru czerwonego. Koszelina była produktem eksportowym Polski przez stulecia, równie ważnym jak zboże.

Pozdrawiam :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Gehenna, Gehenna Lemme be te de.. Gehenna, Gehenna Lemme be te hape..   Szafir, Szatan, Diabeł kołata, Nogi miękną jak z babiego lata. Havir, duchu zły, niech Cię obskoczą czarnownice, pchły Człowieku pyszny, trupie przyszły... Ćwiartować i jeść... Bez krwi nie treść..   Zbierzmy się w namocie.. my wiedźmy, po płonącym krzewem, nad zniłego od zółci okien domu, gdzie świecą się zółte światła, na znak ginącej nadziei. W świńskim padole żyjmy, opodal gdzie dom świętego obchodzili w pochodzie nasi bracia.   Niech pośrodku stanie stos ludzkich odchodów, byśmy mogły do upadłego się ku niemu masturbować, gromadząc w znak 100 ramiennej gwiazdy bólu.   Tam gdzie latające krematoria wznoszą się na antygrwitacyjnych silnikach projektanta śmierci. Ma cyrkiel i ekierkę, włada gromem by w wiatrak kłamstw uderzyć, Katarzynę zniszczyć.   On nie boi się zapomnieć, lecz biada, kiedy się mu wspomni, to diabeł, który krzyczy, lecąc jak anioł: BIADA, BIADA, BIADA, oto lud nie poznał Boga, a ja jego sługom!   Strącony w czeluść waszego zła, przyszedłem dać wam płacz i zgrzytanie zębów.   Gehenna, Gehenna Lemme be te de.. Gehenna, Gehenna Lemme be te hape..   Tragedia zbawieniem - "TRAgaż GĘsi Dia" Rozbijmy słowa, niech nowa nastąpi mowa. Niech tańczą w nas litery, niech kłuje K, niech S ssa, a C bierze  się za cuda.   W numerologii sens, weź do ust cyfr kęs. Niech w tango pójdą, na objawienie czekaj. Ze swym nikczemnym nosem na miłość zaczekaj.   Miłości lecz nie ma, bo miłość to ściema, skomplikowana jest, jaki wykonać na niej test? Test życia i śmierci, spaceru przez uschnięte lasy, Gdzie za końcem świata przemawiają dryblasy.   W Mickiewiczowskim świecie cudzołóstwa i oszustwa, W lesie lepiej, bo nie ma żywej duszy, lecz duch szuka, duch stuka, demon wchodzi, świat przechodzi   Gehenna, Gehenna Lemme be te de.. Gehenna, Gehenna Lemme be te hape..   I w tańcu i w tańcu znów zgromadźmy się W rytm melodii, ciemno wystukiwanych ciem, Niech się ciemność dzieje, niech świat śniedzieje, Niech wszyscy tutaj w koncu stracą nadzieje.   A to ból - jego apogeum.
    • @Sylwester_Lasota Oj, ucieszył się wujaszek mój, bardzo się ucieszył

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję i pozdrawiam  
    • @hollow man   Po pierwsze: nie jesteśmy kolegami, po drugie: akurat takie doświadczenia z kobietami mam i po trzecie: wolę legalną Agencję Towarzyską - na jedno wychodzi, tylko w pierwszej wersji musisz mieć w portfelu 10 000 zł, a w drugiej - 100 zł i jeśli pan lubi być niewolnikiem niewiast - wolna wola.
    • Dziś przede mną góry i lawina która może płynąć bądź nie musi   jestem zaskoczony tym, że nic nie było jadę więc dalej   po jakimś czasie zostaję w miejscu, które przynosi wodę i sól, by zabrać ogień   nie sądziłem, że jeszcze wybiorę się w podróż po kruchych warstwach ideologii i zastanowię się nad moralnością   bardziej wolałbym opuścić plugastwo i na nowo zakasłać szczęściem i wybrać życie nie pomiędzy ale z duszą po prawej stronie.  
    • W burzy jem borówki  w bukiecie margaret  stokroć zbiera odbicia  płatków  z góry leci koncert opadu  uciszając potok oberwany  uczta picia ja sączę sok truskawek  wiśnia rozdarta batem pioruna  ten sad owocowy bronił Brytan czy istniej naprawdę "smak wyciśniętych chmur"  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...