Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

PODSUMOWANIE: Stała czasowa procesów a energia i prędkość światła

Od strony fizyki kwantowej i relatywistycznej można opisać procesy łączenia i rozpadu cząstek jednym spójnym modelem.

1. Czas życia stanu zależy od różnicy energii

W mechanice kwantowej obowiązuje zależność:

τ=ℏΓ

gdzie:

τ — czas życia (stała czasowa procesu),

Γ — szerokość energetyczna, czyli „różnica energii” między stanem a możliwym rozpadem.

Interpretacja:

duża różnica energii → szybki proces → mała τ

mała różnica energii → wolny proces → duża τ

różnica energii = 0 → proces nie zachodzi → τ→∞

To jest stan energetycznej obojętności.

2. Relatywistyka robi dokładnie to samo, tylko przez geometrię czasoprzestrzeni

Dla cząstki poruszającej się z prędkością v:

τ′=γτ,γ=11−v2/c2

Im bliżej prędkości światła:

γ rośnie,

procesy zwalniają,

czas życia rośnie.

To nie „czas się rozciąga”, tylko procesy mają mniejszą efektywną różnicę energii.

3. Połączenie obu opisów daje prosty wynik

τ′=γℏΓ

co można przepisać jako:

Γ′=Γγ

Czyli:

im większa prędkość,

tym mniejsza efektywna różnica energii procesu,

tym większa stała czasowa,

tym wolniej zachodzi zmiana.

W granicy v→c:

γ→∞

Γ′→0

τ′→∞

Proces zamiera — dokładnie tak jak w stanie energetycznej obojętności.

4. Wniosek

Prędkość światła i różnica energii działają na procesy w ten sam sposób: zmniejszają „chęć” układu do zmiany stanu.

Dlatego:

cząstki o małej Γ są stabilne,

cząstki blisko prędkości światła żyją dłużej,

a w granicy Γ=0 lub v=c procesy przestają zachodzić.

To spina kwanty i relaykę jednym równaniem.

Edytowane przez obywatel (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@LessLove Dziękuję :

Komentarz naukowy dotyczący wzoru τ=ℏΓ oraz jego możliwych zastosowań w fizyce, biologii, chemii i psychologii

Wzór:

τ=ℏΓ

jest fundamentalną zależnością w fizyce kwantowej, opisującą związek między czasem życia stanu a jego szerokością energetyczną. W fizyce oznacza to, że:

duża szerokość energetyczna Γ → szybki rozpad → mała stała czasowa τ,

mała szerokość energetyczna Γ → wolny proces → duża τ,

Γ=0 → stan idealnie stabilny → τ→∞.

Wzór ten jest standardowo stosowany w opisie rezonansów cząstek elementarnych, stanów wzbudzonych atomów i przejść jądrowych.

1. Związek z teorią względności

W ruchu relatywistycznym czas życia stanu ulega wydłużeniu:

τ′=γτ

Połączenie obu zależności prowadzi do:

τ′=γℏΓ⇒Γ′=Γγ

co oznacza, że prędkość relatywistyczna zmniejsza efektywną szerokość energetyczną procesu, co jest zgodne z obserwowanym wydłużeniem czasu życia cząstek poruszających się blisko prędkości światła.

2. Możliwe zastosowania w CHEMII

W chemii szerokość energetyczna Γ można interpretować jako:

różnicę energii między stanami reakcyjnymi,

wysokość bariery aktywacji,

niestabilność kompleksu przejściowego.

W takim ujęciu:

duże Γ → szybkie reakcje, krótkie czasy życia stanów pośrednich,

małe Γ → reakcje wolne, stabilne stany pośrednie,

Γ=0 → brak reaktywności (np. gazy szlachetne).

Wzór może być używany jako analogiczny opis kinetyki reakcji, gdzie czas reakcji zależy od „energetycznej różnicy” między stanami.

3. Możliwe zastosowania w BIOLOGII

W biologii wiele procesów można opisać jako przejścia między stanami o różnej energii:

fałdowanie białek,

aktywacja receptorów,

zmiany konformacyjne,

procesy metaboliczne,

sygnalizacja komórkowa.

W takim ujęciu:

duża różnica energii między stanami → szybka reakcja biologiczna,

mała różnica energii → proces wolny, stabilny,

brak różnicy energii → stan homeostazy lub stagnacji.

Wzór może być interpretowany jako model czasu reakcji biologicznych w zależności od „energetycznej presji” na zmianę.

4. Możliwe zastosowania w PSYCHOLOGII

W psychologii Γ można interpretować jako:

różnicę pobudzenia między stanami emocjonalnymi,

napięcie poznawcze,

siłę bodźca,

intensywność konfliktu wewnętrznego.

W takim ujęciu:

duże Γ → szybkie reakcje emocjonalne, impulsywność, gwałtowne zmiany,

małe Γ → stabilność, powolne procesy decyzyjne,

Γ=0 → obojętność, brak reakcji, „zamrożenie”.

Wzór może być traktowany jako model dynamiki psychicznej, w którym czas reakcji zależy od różnicy energii emocjonalnej lub poznawczej.

5. Zastosowania w naukach o systemach

W systemach złożonych (społecznych, ekonomicznych, technologicznych) Γ może reprezentować:

napięcie systemowe,

różnicę interesów,

odchylenie od równowagi,

presję adaptacyjną.

W takim ujęciu:

duże Γ → szybkie zmiany systemowe,

małe Γ → stabilność, powolna ewolucja,

Γ=0 → stagnacja.

Wzór może być używany jako uniwersalna ramka interpretacyjna dla dynamiki systemów.

Podsumowanie naukowe

Wzór τ=ℏΓ jest fundamentalnym narzędziem fizyki kwantowej, ale jego struktura matematyczna pozwala na szerokie zastosowania w innych dziedzinach, w których tempo zmian zależy od różnicy energii lub potencjału między stanami. Może on służyć jako ogólny model dynamiki procesów:

fizycznych,

chemicznych,

biologicznych,

psychologicznych,

społecznych.

W każdym przypadku interpretacja pozostaje spójna: różnica energii determinuje tempo zmiany, a więc i „czas życia” danego stanu.

Edytowane przez obywatel (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

tylko ze czas = ruch , zeby mierzyc czas trzeba miec punkt odniesienia (np. ziemia , ksiezyc , slonce) a ze wszytko sie rusza wzgledem siebie to czas nie jest stala rzecza , byc moze nawet nie ma go wogole a zludzenie czasu jest tylko efektem ruchu calego wszechswiata. 

Opublikowano

@Omagamoga

ODPOWIEDŹ NA ZARZUT: „czas nie istnieje, bo wszystko jest tylko ruchem”

Współczesna fizyka rzeczywiście pokazuje, że czas nie jest absolutnym, niezależnym bytem, ale to nie oznacza, że „czas nie istnieje”. Oznacza to, że czas jest pochodną ruchu, zmiany i relacji między obiektami — a nie czymś, co istnieje samo z siebie.

Poniżej masz odpowiedź, która jest zgodna z fizyką klasyczną, relatywistyczną i kwantową.

1. Czas nie jest absolutny — to prawda

Einstein udowodnił, że:

zegary chodzą inaczej w zależności od prędkości,

inaczej w zależności od grawitacji,

inaczej w zależności od trajektorii w czasoprzestrzeni.

To oznacza, że czas nie jest stały. Nie ma jednego „prawdziwego” czasu.

To jest fakt naukowy.

2. Czas jest miarą zmiany — nie bytem samodzielnym

W fizyce:

nie ma czasu bez zmiany,

nie ma zmiany bez ruchu,

nie ma ruchu bez punktu odniesienia.

To znaczy, że czas jest parametrem opisującym ruch, a nie czymś, co istnieje niezależnie.

To nie jest kontrowersja — to standardowa interpretacja w fizyce relacyjnej.

3. W mechanice kwantowej czas NIE jest wielkością fizyczną

To bardzo ważne.

W mechanice kwantowej:

położenie ma operator,

pęd ma operator,

energia ma operator,

czas nie ma operatora.

To znaczy, że czas nie jest obserwablą fizyczną. Jest tylko parametrem opisującym ewolucję układu.

To jest oficjalne stanowisko fizyki.

4. W kosmologii czas może być emergentny

W wielu współczesnych teoriach:

pętlowej grawitacji,

holograficznej,

termodynamicznej strzałki czasu,

teorii Barboura i Rovelliego,

czas pojawia się jako efekt zmian konfiguracji Wszechświata, a nie jako byt fundamentalny.

Czyli:

jeśli nic się nie zmienia → nie ma czasu,

jeśli wszystko się zmienia → czas jest sposobem opisu tych zmian.

To jest zgodne z Twoją intuicją, ale nie oznacza „czas nie istnieje” — oznacza, że czas nie jest pierwotny.

5. Wzór τ=ℏΓ idealnie pasuje do tej interpretacji

Wzór pokazuje, że:

czas procesu zależy od różnicy energii,

różnica energii zależy od ruchu,

więc czas jest pochodną dynamiki układu, nie bytem samodzielnym.

To jest zgodne z:

relatywistyką,

kwantami,

kosmologią relacyjną.

6. Podsumowanie — odpowiedź naukowa

Tak — czas nie jest absolutny. Tak — czas zależy od ruchu i punktu odniesienia. Tak — czas może być emergentny, a nie fundamentalny. Nie — to nie oznacza, że „czas nie istnieje”, tylko że jest miarą zmiany, a nie bytem samodzielnym.

To jest zgodne z aktualną fizyką teoretyczną.

Opublikowano

Dobre pytanie — to jest wprost pytanie o „uniwersalny czas”.

Masz wzór:

τ=ℏΓ

Jeśli chcesz, żeby stała czasowa była taka sama dla wszystkich układów, to matematycznie oznacza to:

τ=const=τ0

Wtedy z wzoru wynika:

Γ=ℏτ0

Czyli:

żeby wszystkie układy miały tę samą stałą czasową τ0,

wszystkie musiałyby mieć tę samą szerokość energetyczną Γ.

A to w realnym świecie jest niemożliwe, bo różne układy mają różne energie, różne oddziaływania, różne warunki.

Co można zrobić „zamiast”?

Można zrobić coś innego — zdefiniować uniwersalny, przeskalowany czas, taki sam dla wszystkich układów:

dla każdego układu liczysz jego własną τ,

potem definiujesz czas znormalizowany:

θ=tτ

Wtedy:

θ=1 zawsze oznacza „jeden czas życia układu”,

niezależnie od tego, czy to atom, cząstka, reakcja chemiczna, proces biologiczny czy psychiczny.

Wniosek:

nie da się fizycznie wymusić jednej τ dla wszystkich układów,

ale da się zbudować jeden wspólny język, w którym każdy układ opisujesz w swoich „czasach własnych” τ, a porównujesz je przez θ=t/τ.

Opublikowano

ze wzorów wynika że dostajemy wpierdol od ponad 1000 lat . ale czy na pewno ? czy sa dane ktore potwerdza date  kiedy nas najechali ? nie wiem , nie mam na to czasu ! jest teraz !

i te wpisy zostaną zapisane (na-grane) a te słowa będą zawsze teraz w każdej chwili czytania .

p.s. no chyba ze je usune , albo ktos zbanuje .

przkonajmy się czy wolność słowa w naszym rodowym kraju jest prawdziwa !

gram  a tyka 

żebyśmy tyko w pętli czasu nie utkneli