Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane
Poet Ka

Poet Ka

interpunkcja

@Alicja_Wysocka

Ówcześni interpretowali "Lalkę" między innymi jako powieść z kluczem. Najczęściej wymieniano  dwa pierwowzory- Jakuba Langego (podobna kariera)

i Stanisława Strójwąsa (podobieństwo charakterologiczne

i prowadzenie działalności charytatywnej).

O Strójwąsie wspomina J.Kasprzycki w książce „Warszawa nieznana".

Na spodzie fotografii odczytałam podpis - Strójwąs z córką- właściciele "Fabryki zup i przypraw":).

Mój pradziad, będący "podówczas":) kawalerem (na zdjęciu była też jego późniejsza żona) chyba zalecał się do Strójwąsówny. Trzymali wspólnie gałązkę, ich głowy były blisko siebie. On coś do niej mówił, a ona spuszczała skromnie oczy:)

wierszyk „z przymrużeniem oka”:)

Poet Ka

Poet Ka

@Alicja_Wysocka

Ówcześni interpretowali "Lalkę" między innymi jako powieść z kluczem. Najczęściej wymieniano  dwa pierwowzory- Jakuba Langego (podobna kariera)

i Stanisława Strójwąsa-  podobieństwo charakterologiczne

i prowadzenie działalności charytatywnej.

O Strójwąsie wspomina J.Kasprzycki w książce „Warszawa nieznana".

Na spodzie fotografii odczytałam podpis - Strójwąs z córką- właściciele "Fabryki zup i przypraw":).

Mój pradziad, będący "podówczas":) kawalerem (na zdjęciu była też jego późniejsza żona) chyba zalecał się do Strójwąsówny. Trzymali wspólnie gałązkę, ich głowy były blisko siebie. On coś do niej mówił, a ona spuszczała skromnie oczy:)

wierszyk „z przymrużeniem oka”:)

• Dodaj nową pozycję...