Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam i kłaniam się na posterunku. Oto ja, Michał Leszczyński „Leszczym”, „święty” dla pieniędzy, których – co warto dodać – nigdy mi nie zapłacą. Sorry, Ale lubię agnostycyzm. Zresztą nie bądźmy tacy drobiazgowi. 

Warszawa – Stegny, 18.03.2026r.

Edytowane przez Leszczym (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Leszczym

Agnostycyzm w pełni zrozumiany - bo faktycznie, po co wierzyć w coś tak niepewnego jak wypłata?

Lepiej zostać przy zdrowej wątpliwości.

"Święty dla pieniędzy, których nie zapłacą" to tytuł, który powinien wejść do kanonu literatury o pracy twórczej. Albo przynajmniej do Wikipedii pod hasłem "prekariat kulturalny".

Doceniam, że nie jesteś drobiazgowy - bo gdybyś był, musiałbyś liczyć ile razy obiecali, ile razy "zaraz przelejemy", i ile razy zostałeś z niczym. A to by było smutne. Lepiej nie liczyć i zachować dystans.

Może kiedyś cuda się zdarzą - ale agnostycznie podchodząc - raczej nie.  

Opublikowano

@Berenika97 Mnie o coś jeszcze chodziło. Dziwi mnie czasem wiara, która kwestie zupełnie nieokreślone, niezbadane, nie wiadomo jak to jest i metafizyczne, tłumaczy z największymi i najdrobniejszymi szczegółami. I to również jest też moim ale. Bo agnostycyzm to też trochę właśnie takie ale. Ktoś mówi tłumaczy podaje bez wątpliwości i wierzy, a Ty odpowiadasz, no dobrze, ale jest ale. I z drugiej strony podobnie. Ktoś peruje że nie ma. Że nie ma bez wątpliwości. Że absolutnie nie wierzy. A Ty mu odpowiadasz, hola, hola jest ale. Święty dla pieniędzy nie mógłby być świętym, to nieczysta zdaje się intencja. Ale święty dla pieniędzy, który doskonale wie, że mu nie zapłacą - o to już mniej oczywiste.  I jako takie bardziej artystyczne :)) Podobnie jak święty agnostyk. Przyznaję, zadowolony jestem z tej miniatury. Są w niej niuanse :))

Opublikowano

@Leszczym

Super! Uśmiechnęłam się, bo o ile mi wiadomo księża mają swoje  kobiety, więc stan kapłański w lubieniu Ali.... lub Ale ... nie przeszkadza. Nie wiem jak jest z mnichami. :)  Fajny jest Twój agnostycyzm - działa również na świeckiej płaszczyźnie.  :)  Pozdrawiam. Dobrej Nocy życzę