Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obiektywnej prawdy oczywiście nie ma. Ale nie tego od nas wymaga etyka. Tylko prawo (choć naśladuje naturę) jest bezwzględne, głuche i tępe.

Na temat słów, IHS można pisać traktaty, ale... Ja powiem: 

Każdy nasz wybór działania jest etyczny, a każda motywacja jest sednem wyboru. Możemy chcieć dobrze, a wyjdzie inaczej. Nie spotykamy ludzi, którzy nie są nam dani. Nie zdarzy się nic wokoło, co nie oczekuje na nasz wybór i jego motywację.

Dlatego dzieląc się z kimś pięknem (lub szpetotą słów i intencji), przekazujemy emocje, które są... modlitwą, jeśli mają dobrą intencję. Dobrą intencją nie musi być przyjaźń, miłość, ale wymiana dobrych intencji (daleka od wymiany płynów fizjologicznych).

Idąc dalej, nigdy nie uwalniamy się od bycia z Bogiem, bo tylko on istnieje (=1 czasu i przestrzeni, materii/energii) a nam dane jest (tylko/aż) życie. Nigdy nie jesteśmy także w stanie wyrzec się związku z kimkolwiek i czymkolwiek w Świecie... Ojej, przepraszam, rozpędziłem się dużo za dużo...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

a pora spać, prawda?

Opublikowano

@Le-sław

wiesz …ja wierzę w synchroniczność:) archetypy i predykcyjność :) A przede wszystkim wierzę w człowieka:) pomimo wszystko! Uwielbiam emocje i ich czystość:) i nigdy nie przestanę wierzyć:) 

Tak…późno już, zgasły wszystkie światła…

dobranoc :)