Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@GosławaTen wiersz jest przejmujący, bo w nim jest pogodzenie się z okrucieństwem, chłodem, bezwzględnością życia. Tu już nie ma ani buntu, ani szamotania się z cierpieniem, ani pytań, ani zwątpień - jest akceptacja, przyjęcie do wewnątrz, kontemplacja i cisza.

Świat boli, i nikogo to już nie wzrusza.

Opublikowano

@vioara stelelor dziękuję tak to wszystko właśnie w tym wierszu chciałam przekazać 

Powodzenie się z bólem życia i z tym że na niektóre wydarzenia nie mamy wpływu 

Serdecznie Cię pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję 

Lubię Twoją obecność pod moimi wierszami

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@Gosława a mnie poruszyły dwa pierwsze wersy. Myślę, że to prawda, że każdy powinien mieć miejsce, gdzie może pochować łzy...nie warto pokazywać cierpienia całemu światu, bo i tak nic to nie zmieni...Przejmująco ukazany jest w wersach ten rodzaj bólu, z którym musimy zmierzyć się sami...z obecnością ciszy...

Opublikowano

@Gosława

Budujesz niezwykle sugestywną przestrzeń wewnętrzną - miejsce, w którym łzy rzeczywiście mają swoje „koryto sięgające serca”. Obrazy są tu gęste, momentami surowe, a jednocześnie bardzo plastyczne. 

Szczególnie poruszające są wersy o zaplataniu rąk „by było bezpieczniej” oraz o zapamiętywaniu kamieni raniących stopy. To piękna metafora czujności, która rodzi się z doświadczenia. Podmiot liryczny nie ucieka od bólu - przeciwnie, oswaja go, zapisuje w pamięci, jakby każde zranienie było elementem budowania tożsamości.

Ciekawy jest również kontrast między kruchością ciała („szmaty”, „stare ciało”) a obrazem odrodzenia „niczym pestki wyplute z ziemi”. Koniec niesie w sobie cichą obietnicę transformacji.

Wiersz nie podaje emocji wprost, ale pozwala je odczuć poprzez metaforę.  Pozdrawiam. 

Opublikowano

@Nata_Kruk bardzo Ci dziękuję 

Też go lubię

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@viola arvensis Violu dziękuję pięknie za czytanie

Zaraz sprawdzę bardzo możliwe że jakiś błąd jest 

To mój znak rozpoznawczy

Nie wiem ile bym się starała to za każdym razem jakiś zrobię

@Berenika97 Berenisiu ja nawet nie wiem jak Ci dziękować za tak cudne interpretacje moich wierszy 

No kocham Cię

@Mitylene to prawda każdy powinien mieć takie miejsce 

Ja np jak jest mi źle to uciekam wtulić się w ramiona mojej wewnętrznej Anki 

To pomaga 

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

@Gosława piękny sposób na wyciszenie znalazłaś w ramionach Anki...Ja jak szukam wyciszenia , to idę na spacer, najlepiej do lasu , albo w góry i tak szczerze to nigdy nie chce mi się stamtąd wracać, bo tak dobrze tam się czuję:)