Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @iwonaroma   Ciekawy tekst.   Pierwsza strofa brzmi pewnie - poeta ma rzekomo uprzywilejowany dostęp do tego, co niewyrażalne, bo "słowo bezpośrednio , dotyka ciszy". Piękna formuła. Ale natychmiast przychodzi samokrytyka - "czy każde słowo dotyka?" Nie każdy wiersz to objawienie, nie każde słowo sięga głębi.  Może to o to chodzi? 
    • @Alicja_Wysocka   Ten wiersz to mistrzowska miniatura -  czy o końcu relacji? "Nasze literki , są mądrzejsze od nas" - komunikacja układa się sama, mechanicznie, z przyzwyczajenia. Słowa wiedzą, gdzie być, "jak wiersze łyżeczki" - powtarzalny, rytualny gest mieszania cukru w kawie,herbacie. Intymny, codzienny, automatyczny. "Ale już się nie plączą , dosyć namieszały" - genialne podwójne znaczenie - dosłownie i metaforycznie - koniec zamieszania emocjonalnego, chaosu w relacji. "Bo od teraz nie słodzimy" - koniec słodkich słów, czułości, wspólnych rytuałów. Tak mi się to jakoś skojarzyło. :)  Pozdrawiam. 
    • @Whisper of loves rain   Radosna obsesja po deserze - chyba każdy smakosz życia zna to uczucie! Cudownie pokazujesz, że w miłości nie trzeba być mistrzem, by docenić prawdziwie wyrafinowane danie. :) Pozdrawiam. 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Czy naprawdę? Dziękuję :)   @Berenika97 Jak zwykle doskonale rozgryzłaś mój wiersz... :) Dziękuję serdecznie.
    • @tetu   Mocny i zmysłowy wiersz o intymności, która wymyka się wszelkim instrukcjom i zabezpieczeniom. Za ten "dotyk za dotyk" to negocjacja, wymiana, ale także zatracenie się. "Masz mnie" brzmi jak kapitulacja i dar jednocześnie. "Obce stanie się ciałem" to piękne odwrócenie biblijnego "Słowo stało się ciałem" - tu intymność dokonuje przemiany obcości w bliskość. Końcowe "nikt nas z tego nie wyliże" - fenomenalne! Potoczne, ale też dosłowne (język, lizanie) i metaforyczne (nikt nas nie wybawi z tej sytuacji). Wiersz sam robi to, co opisuje - pieprzy ładne metafory, używa języka bezpośredniego, fizycznego. Świetnie oddaje moment, gdy analiza i ostrożność ustępują miejsca całkowitemu zanurzeniu w drugiej osobie. Wiersz świetny, zaskakujący, napisany z humorem. :)))   Pozdrawiam. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...